вторник, 19 октомври 2010 г.

Мекици



Продукти:

  • 250 мл прясно мляко
  • 375 гр брашно
  • 3 СЛ зехтин
  • 20 гр прясна мая или едно пакетче суха
  • 1/2 СЛ захар
  • 1/2 ЧЛ сол


Начин на приготвяне:



Разбъркваме едно хубаво с миксера тестото, оставяме го 30 мин да си вземе въздух и правим от него малки топчици за по-удобно.
Топваме ги в сгорещеното олио за да не лепнат по ръцете и ги разтягаме с пръсти като пица от вътре на вън докато станат почти прозрачни.
Мятаме ги в тигана и като се покажат мехурчетата ги обръщаме. Броим до 10 и ги изваждаме.
Забелязах, че най-добре се получават когато котлонът е подгрят на 5 от 6 възможни.
Температурата е много важна защото ако е ниска стават бавно, а когато е много висока прегарят.


***




Да ви е сладко! Smile



Мекици

4 коментара:

  1. Драго, обожавам мекици, които купувахме в мекичарницата на "Богориди" срещу музея!
    Може и да не помниш мекичарницата, но така ухаеха, напудрени с пудра захар!
    А тези непременно ще опитам!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Помня Дани! :)

    Помня дори и, че една струваше цели 4 стотинки! :)

    Какви времена са били. Чак весело ми става. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Аз пък помня мекичарницата на "Краснодар", там бяха вече 5 стотинки и имаше едни големи метални "пудриери".

    Вчера пържих, обичам да ги правя със сода, стават по-хрупкави.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Да, и пудриерите помня. Боже колко много спомени изведнъж ме заляха!
    Не знаех дори, че все още са живи...

    Благодаря ти!
    Поздрави за теб и за Бургас Марта! :)

    ОтговорИзтриване