Продукти:
- 250 мл прясно мляко
- 375 гр брашно
- 3 СЛ зехтин
- 20 гр прясна мая или едно пакетче суха
- 1/2 СЛ захар
- 1/2 ЧЛ сол
Начин на приготвяне:
Разбъркваме едно хубаво с миксера тестото, оставяме го 30 мин да си вземе въздух и правим от него малки топчици за по-удобно.
Топваме ги в сгорещеното олио за да не лепнат по ръцете и ги разтягаме с пръсти като пица от вътре на вън докато станат почти прозрачни.
Мятаме ги в тигана и като се покажат мехурчетата ги обръщаме. Броим до 10 и ги изваждаме.
Забелязах, че най-добре се получават когато котлонът е подгрят на 5 от 6 възможни.
Температурата е много важна защото ако е ниска стават бавно, а когато е много висока прегарят.
***
Да ви е сладко!
Мекици
Драго, обожавам мекици, които купувахме в мекичарницата на "Богориди" срещу музея!
ОтговорИзтриванеМоже и да не помниш мекичарницата, но така ухаеха, напудрени с пудра захар!
А тези непременно ще опитам!
Поздрави!
Помня Дани! :)
ОтговорИзтриванеПомня дори и, че една струваше цели 4 стотинки! :)
Какви времена са били. Чак весело ми става. :)
Аз пък помня мекичарницата на "Краснодар", там бяха вече 5 стотинки и имаше едни големи метални "пудриери".
ОтговорИзтриванеВчера пържих, обичам да ги правя със сода, стават по-хрупкави.
Поздрави!
Да, и пудриерите помня. Боже колко много спомени изведнъж ме заляха!
ОтговорИзтриванеНе знаех дори, че все още са живи...
Благодаря ти!
Поздрави за теб и за Бургас Марта! :)