Продукти:
Продукти за 4 блата:
- 250гр. меко масло или маргарин
- 200гр. захар
- 1 пакетче ванилия
- 1 щипка сол
- 5 жълтъка
- 250гр. пшеничено брашно
- 2 равни чл бакпулвер
За покритието на блата:
- 5 белтъка
- 50гр. захар
- 1 пакетче ванилия
- 1 равна чл смляна канела
- 100гр. люспи обелени бадем
Продукти за пълнежа:
500гр. червен касис, малини или цариградско грозде
125гр. пресята пудра захар
500мл. течна сметана
3 пакетчета втвърдител за сметана
Начин на приготвяне:
Първо приготвяме тесто за 4 блата.
За целта разбиваме с миксера на най-висока скорост добре маслото и прибавяме постепенно захарта, ванилията и солта.
Добавяме след това един след друг жълтъците като разбиваме всеки по половин минута.
Отделно смесваме брашното с бакпулвера, пресяваме и прибавяме постепенно с една супена лъжица към горната смес като същевременно я разбиваме с миксера на средна скорост.
За покритието на блата разбиваме на сняг 5-те белтъка и отделно смесваме захарта, ванилията и канелата.
За всеки блат разпределяме равномерно по 2 супени лъжици от тестото върху намасленото дъно на кръгла форма за печене с диаметър 28 см, като се внимава ръба да не е много тънък защото при печенето става тъмен. Стената на формата не се използва.
Всеки блат се покрива с 1/4 от белтъка, поръсва се с 1/4 от захарната смес за покритието и с 1/4 от белените бадеми.
Печем блатовете един след друг по 15-20 минути до светло-кафяво при следните температури:
При фурна с горно и долно затопляне: 170-200°С (предварително затоплена)
При фурна с горещ въздух: 150-170°С
При газова фурна: на степен 3-4 (предварително затоплена)
За да не губим време, докато се пече първият подготвяме следващият.
След печенето ги оставяме първо леко да се охладят, а след това ги обръщаме върху хартия, отлепяме и отново обръщаме.
Пълнежът се приготвя по следният начин:
Измиваме плодовете, оцеждаме ги добре и поръсваме с пудра захар.
Разбиваме сметаната 1/2 мин. с миксера. Добавяме втърдителя и продължаваме да бием до втърдяване.
След това изсипваме плодовете вътре и разбъркваме внимателно.
Сега най-после започваме да нареждаме като слагаме блатовете един върху друг и покриваме всеки с пълнежа.
Най-горният блат се оствя така както е и не се покрива. Върху него можем да поставим за декорация само няколко чепчици френско грозде, което аз не направих защото имах само цариградско.
Забележки:
1. Ако правите тортата с малини, е 50гр. пудра захар достатъчно. При кисели плодове използвайте по-горе показаното количество.
2. За начинаещи като мене беше равномерното разпределяне на такъв тънък слой тесто върху формата не съвсем лесно, но успях горе-доло като го натисках отгоре и поразтегнах с ръцете.
3. Отлепването от формата става много по-лесно, като не само намажете дъното с масло, а и го покриете с кръгло изрязано парче хартия за печене.
4. Който се придържа стриктно към рецептите на Dr. Oetker може да направи много трудно нещо грешно.
Райска торта
Драго, цели 4 етажа :)
ОтговорИзтриванеИзглежда страшно вкусна!
При публикуването си повторил рецептата за блатовете два пъти, втория път е като покритие!
А искаш си го коригирай:)
Поздрави!
Изглежда много вкусна!
ОтговорИзтриванеАми да, още два пъти и щях да си я имам за всеки блат поотделно. :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря Дани!
Благодаря ти Pavlety!
Наистина е вкусна! Опитайте я и вие! :))
Привет! Чудесна е! Ще я опитаме :))
ОтговорИзтриванеПривет Катя!
ОтговорИзтриванеИ да не забравиш после да се похвалиш! :))