сряда, 20 октомври 2010 г.

Райска торта




Продукти:

Продукти за 4 блата:

  • 250гр. меко масло или маргарин
  • 200гр. захар
  • 1 пакетче ванилия
  • 1 щипка сол
  • 5 жълтъка
  • 250гр. пшеничено брашно
  • 2 равни чл бакпулвер

За покритието на блата:

  • 5 белтъка
  • 50гр. захар
  • 1 пакетче ванилия
  • 1 равна чл смляна канела
  • 100гр. люспи обелени бадем

Продукти за пълнежа:

500гр. червен касис, малини или цариградско грозде
125гр. пресята пудра захар
500мл. течна сметана
3 пакетчета втвърдител за сметана




Начин на приготвяне:

Първо приготвяме тесто за 4 блата.

За целта разбиваме с миксера на най-висока скорост добре маслото и прибавяме постепенно захарта, ванилията и солта.

Добавяме след това един след друг жълтъците като разбиваме всеки по половин минута.

Отделно смесваме брашното с бакпулвера, пресяваме и прибавяме постепенно с една супена лъжица към горната смес като същевременно я разбиваме с миксера на средна скорост.

За покритието на блата разбиваме на сняг 5-те белтъка и отделно смесваме захарта, ванилията и канелата.

За всеки блат разпределяме равномерно по 2 супени лъжици от тестото върху намасленото дъно на кръгла форма за печене с диаметър 28 см, като се внимава ръба да не е много тънък защото при печенето става тъмен. Стената на формата не се използва.

Всеки блат се покрива с 1/4 от белтъка, поръсва се с 1/4 от захарната смес за покритието и с 1/4 от белените бадеми.

Печем блатовете един след друг по 15-20 минути до светло-кафяво при следните температури:

При фурна с горно и долно затопляне: 170-200°С (предварително затоплена)
При фурна с горещ въздух: 150-170°С
При газова фурна: на степен 3-4 (предварително затоплена)

За да не губим време, докато се пече първият подготвяме следващият.

След печенето ги оставяме първо леко да се охладят, а след това ги обръщаме върху хартия, отлепяме и отново обръщаме.




Пълнежът се приготвя по следният начин:

Измиваме плодовете, оцеждаме ги добре и поръсваме с пудра захар.

Разбиваме сметаната 1/2 мин. с миксера. Добавяме втърдителя и продължаваме да бием до втърдяване.

След това изсипваме плодовете вътре и разбъркваме внимателно.

Сега най-после започваме да нареждаме като слагаме блатовете един върху друг и покриваме всеки с пълнежа.

Най-горният блат се оствя така както е и не се покрива. Върху него можем да поставим за декорация само няколко чепчици френско грозде, което аз не направих защото имах само цариградско.




Забележки:

1. Ако правите тортата с малини, е 50гр. пудра захар достатъчно. При кисели плодове използвайте по-горе показаното количество.

2. За начинаещи като мене беше равномерното разпределяне на такъв тънък слой тесто върху формата не съвсем лесно, но успях горе-доло като го натисках отгоре и поразтегнах с ръцете.

3. Отлепването от формата става много по-лесно, като не само намажете дъното с масло, а и го покриете с кръгло изрязано парче хартия за печене.

4. Който се придържа стриктно към рецептите на Dr. Oetker може да направи много трудно нещо грешно.


Райска торта

5 коментара:

  1. Драго, цели 4 етажа :)
    Изглежда страшно вкусна!
    При публикуването си повторил рецептата за блатовете два пъти, втория път е като покритие!
    А искаш си го коригирай:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ами да, още два пъти и щях да си я имам за всеки блат поотделно. :))

    Благодаря Дани!
    Благодаря ти Pavlety!

    Наистина е вкусна! Опитайте я и вие! :))

    ОтговорИзтриване
  3. Привет! Чудесна е! Ще я опитаме :))

    ОтговорИзтриване
  4. Привет Катя!

    И да не забравиш после да се похвалиш! :))

    ОтговорИзтриване