неделя, 19 декември 2010 г.

Печени портокали




Продукти:

Около 1 кг портокали
3 с.л. кафява захар
150 мл бяло вино или портокалов сок
1 голяма щипка смлян джинджифил
1 голяма щипка смлян карамфил
1/4 ч.л. канела
1 пакетче ванилия
250 г прясна сметана
2 с.л. кленов сироп

Начин на приготвяне:

Обелваме портокалите, нарязваме ги на около 0,5 см. дебели шайби и отстраняваме грижливо останалото бяло от кората като събираме сокчето, което се отделя при рязането.

Нареждаме ги така приготвени в подходящ съд за печене като ги застъпваме една с друга във вид на рибени люспи.

Заливаме всичко със събраното сокче и изтискваме даже отгоре останалите изрезки и крайчета.

После поръсваме с кафявата захар и поливаме с бялото винце, в което преди това сме разбъркали всички подправки.

Затваряме съда, бутаме го в неподгрятата фурна и печем при около 220°С около 40 минути, като последните 10 го оставяме да побълбука без капака.

Накрая изваждаме и заливаме с полу твърдо разбита сметана, която сме подсладили вече с кленовото сиропче.


Забележка:

Ако можех да пренебрегна някак това, че портокалите след печенето малко загорчаха, със сигурност щах да кажа че стават невероятни.

Не разбрах точно защо така се получи, но заради чудното сосче някой ден обезателно ще рискувам отново. Този път обаче само с портокалов сок и банани.



Печени портокали

2 коментара:

  1. :) Портокалите загорчават защото има от тънката люспена корица с която е обвито всяко резанце. Тя придава горчивия вкус. Ако се обели на 100 % / но ще отнеме много време/ няма да горчат :)

    ОтговорИзтриване
  2. Да Цвети, аз още тогава си знаех, че ме е домързяло малко повече от колкото трябва, но какво да се прави...
    Благодаря ти за вниманието! :)

    ОтговорИзтриване