неделя, 19 декември 2010 г.

Шоколадов сладкиш с круши и вино





Продукти:

200 мл прясна неовкусена сметана
200 г захар
1 пакетче ванилия
1 био-лимон (кората му само)
5 по-малки яйца
375 г брашно
1 бакпулвер
375 мл червено вино
50 г какао на прах
12 малки круши
75 г грубо начукани орехови или други ядки

За пълнежа или сливи според броя на крушите, или:
4 с.л. конфитюр
50 г кокосови стърготини
50 г смлени ядки

За заливката:
8 с.л. мед
1 шушулка ванилия
1 с.л. кора от био-портокал (непръскан)




Начин на приготвяне:

Започваме с винцето и го варим със свито сърце до тогава, докато се редуцира само на 50 грама. Охлаждаме го, оставяме го да чака и подгряваме фурната с горния реотан на 200 целзийви градуса.

Разбиваме сметаната заедно със захарта, пакетчето ванилия и лимонената кора до полутвърдо. Продължаваме да въртим с миксера като прибавяме едно по едно яйцата, бакпулвера и пресятите брашно и какао.
Ако някой е взел случайно със себе си повече време, може да разбие белтъците отделно на сняг и да ги прибави накрая.

Слагаме сега ядките, а ако само с тях ви е скучно то раздвижете тестото с мъничко ром, маково семе, марципан, сухи плодове като ананас и стафиди, натрошен горчив или бял шоколад или пък няколко лъжички грубо нарязана мента. Както виждате, възможностите на фантазията са безпределни. Още малко от нея и ще се получи една съвсем нова рецепта.

Бъркаме всичко до едно трудно-течно тесто, което започва вече почти да се къса. Добавяме виното за да оправдаем заглавието и опитваме всичко с една по-малка лъжица защото е толкова вкусно, че като нищо ще свърши преди да стигне до фурната.

Намазваме стените на една 4-5 см висока четириъгълна форма с масло, покриваме ги с хартия за печене и изсипваме вкусотийката вътре, набождайки в нея по следният начин приготвени круши:

Изчистваме отдолу семките на плодовете с помощта на едно специално приспособление наподобяващо кръгла лъжица за сладолед, но с големина за деца в предучилищна възраст. Ако някой като мен случайно си няма такава нека опита с по-малка чаена, но независимо от технологията трябва да получим вътре една кухина, която да може да бъде напълнена.

За пълнеж използваме по желание или други по големина пасващи плодове, или пък сгъстяваме конфитюр с по-горе споменатите ядки.

Печем на втората скара отдолу около 1 час и 10 минути като последните 10 покриваме евентуално с фолио.






Изваждаме от фурната и стопяваме за заливката меда с вътрешността на ванилията и портокаловата кора докато сладкиша се изстудява. Иваждаме и от формата. Намазваме го равномерно с медената смес, нарязваме, отстъпваме бавно любувайки му се две крачки назад, а после свирим атака.

Да ни е сладко!








Шоколадов сладкиш с круши и вино

18 коментара:

  1. И след атаката нито троха :D Преглъщам. На първата снимка портокаловата кора е като пламък :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ха, ха... Внимавай да не напълнееш така Еос. :))
    Но да попреглътне човек наистина си заслужава. Вкусничко е шоколадовото, а винцето му придава една особена нотка. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Драго, изби рибата с този сладкиш! А снимките с този есенен фон отзад са феноменални!

    ОтговорИзтриване
  4. Стига с тази есен Лулу, време е за ски вече. :)

    Благодаря ти много! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Драго, невероятен сладкиш и снимки! Стоически си премълчах на ер(о)етичните макарони с банан и сметана, но този сладкиш ме обезоръжи.
    От съчетанието на вкусовете, до декорацията и поднасянето, всичко си изпипал до последен детайл. Искрено възхищение и поздрави за майсторството!
    Благодаря ти за вдъхновението! :)

    ОтговорИзтриване
  6. О, напротив Ева. Дори беше твърде импровизирано, но рецептичката наистина си заслужава и щеше да е много жалко, ако това на снимката не си личеше.

    Така се радвам, че ти харесва! :)

    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  7. Тогава двойно повече комплименти поднасям, какво ли ще сътвориш, ако планираш всичко?!
    Поздрави и нестихващо вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  8. Драго,
    лядко се захласвам по сладкиши - повече съм по салатките и мръвчоците! Обаче това чудо на изкуството не ми дава мира.....Писах ти във Фейсбук, ама и тук да питам- що ще рече малки круши? И колко порцийки става, че искам да го приготвя за гости? А ако не ми се получи- слагам ските и пристигам на обучение, тъй да знаеш!
    Най-вкусно-шоколадовите празници ти желая!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  9. Привет Пепеляшка и благодаря за похвалите! Буквално усетих как ми порасват ушите. :)

    Крушите бяха около 10-тина сънтиметра високи и се събраха точно 6 в една формичка с размери 22 х 14 х 6 см.
    Сега ако взема за аксиома, че едно парченце ще е дебело около 3 см, разделя с него дължината на формата, умножа първо с "пи" и след това разделя отново всичко на 3,14, ще се получат със сигурност около 7 напряко отрязани шайби. Като вземеш обаче в предвид, че е само десерт и не е за наяждане, спокойно можеш да ги разрежеш още на половина за да станат като това горе на снимката.

    Не съм сигурен дали напълно успях, но дано да съм ти помогнал някак си малко. :)

    Весели и усмихнати празници и на теб Мария! Много радост и... заповядай! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ти, Драго за експресния отговор! Крушите значи не са чак толкова малки...А с това с паренцата и числото "Пи" направо ме изгуби. Но..ще докладвам!

    ОтговорИзтриване
  11. bellissime foto e soprattutto dolce strabuono, pere-cioccolato un abbinamento perfetto!

    ОтговорИзтриване
  12. Драго,
    направих го този твой сладкиш и просто обрах точките по всички параграфи.....е, признавам си че някои сложни неща-промених, а пък и го натъпках с много ядки и сушени плодове, и щоколад, стана вълшебен вкус, и ако позволиш някой ден и аз да го публикувам в моя блог по моя начин, ще съм ти благодарна. А, и стана огромен-може би заради допълнителните продукти, та имаше за всички доволно количество парчета. Тази идея с крушите е страхотна и ще я ползвам още много пъти. Благодаря ти още веднъж и вкусна и здрава Нова година!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  13. Ето на това се казва приятна изненада! :))

    Благодарение на теб годината започва широко усмихната! :))

    Разбира се, че нямам нищо против да я публикуваш при теб, а какво ли бих могъл изобщо да имам освен нетърпение да видя как при теб се е получила. Хайде, прати ми линка като е готово.

    Благодаря ти!

    За много години и тука! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Привет Драго, с моя вариант на този божествен сладкиш!
    http://colourmagicp.blogspot.com/2011/02/blog-post_21.html
    Благодаря ти за страхотната идея!
    Забелязала съм, че имаш освен кулинарен талант и тънко чувство за хумор, така че ще прочетеш с усмивка моя пост!
    Спорна и вкусна седмица!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  15. А ти знаеш ли от кога си ми го обещала и колко време вече го чакам!
    Заслужи си обаче определено. Благодара ти Пепеляшка!

    Така прекрасен е станал, че няма начин и да не го повторя. :)

    ОтговорИзтриване