понеделник, 17 януари 2011 г.

Пържено дорадо с гарнитура от фенхел




Продукти:

Няколко рибки младо дорадо (ципура)
1 лимон
1-2 скилидки чесън
Зелени подправки (розмарин, мащерка, риган...)
Брашно
2 малки глави фенхел
2 с.л. бадемови пръчици
2 стъбла целина
1 глава лук
3 стъбла зелен лук
6 репички
1-2 с.л. зехтин
светъл балсамико или пък ако няма, бяло вино с няколко капки оцет както аз направих
сол, черен пипер



Начин на приготвяне:

Изчистваме рибките така, както обикновено се прави. Навлажняваме ги с лимонов сок отвън и отвътре и ги поръсваме със солта и пипера.

Натъпкваме коремчетата им добре със зелени подправки, мушкаме и по едно малко парче лимон и чесън вътре, и ги затваряме отново с по една клечка за зъби.

Правим по два не дълбоки разреза от всяка страна напряко и това е - хирургическата намеса с това привърши.

Сега ги овалваме в брашно и ги пържим, като с третата и четвъртата ръка се грижим едновременно и за гарнитурата.

Измиваме зеленчуците, подсушаваме и ги нарязваме в добър китайски маниер на груби пръчици, а целината на пряко на шайби.

Запържваме първо фенхела, а после прибавяме едно по едно бадемите, лука и целината.

Поръсваме със сол и пипер, и вместо разбъркване подхвърляме всичко това нагоре с тигана, като внимаваме много да остане нещо и в него.

Накрая прибавяме и репичките, гасим с балсамико, подмятаме за по-убедително още няколко пъти на горе и сервираме бързо, като добавим и хрускаво изпържилата се рибка през това време.

Да, мисля че това беше.

Наздраве сега с бяло винце и да ни е сладко!




Пържено дорадо с гарнитура от фенхел

2 коментара:

  1. Ей, тази риба е толкова изкусително снимана....направо да я грабне човек от монитора!
    Слънчева и вкусна седмица, Драго!

    ОтговорИзтриване
  2. Същата ти я пожелавам и на теб Мари!

    Благодаря ти! :)

    ОтговорИзтриване