понеделник, 24 януари 2011 г.

Гъбен гратен с морски дарове




Продукти:

Много по-малко от 1 гигантсна пърхутка или някакви други по-пораснали гъби
200г морски дарове
200мл течна сметана
3 с.л. Crème Fraîche (крем фреш)
100мл прясно мляко
100г кашкавал
50мл бяло вино
няколко листенца мечи лук или 1 скилидка чесън
сол, черен пипер и индийско орехче
свеж базиликум и не само за декорация
1 ч.л. нишесте за сгъстяване на сосчето
2 яйца, галета и 100мл прясно мляко за панировката

Печем при 225°С около 30 минути. Ако използвате като мен форма от йенско стъкло с капаче, то махнете го малко преди края.




Начин на приготвяне:

Като за начало изравяме от шкафа една подходяща форма за печене и отрязваме от гъбата адекватни на диаметъра ѝ по-дебелички шницели.


Панираме ги, пържим ги в малко олио съвсем бързо и ги полагаме върху кухненска хартия за да се поизцедят, ако все пак много са глътнали.

Сега запържваме заедно с черния пипер и удобно нарязаните морски дарове. Аз нямах в момента пресни, но за това пък си имам почти винаги от съвсем прясно замразените. Е да, забелязва се във вкуса наистина разликата, но също така и тази в цената.

Гасим с виното и изчакваме да се изпари алкохола. Прибавяме едно по едно сметаната, кремчето и увеличаваме обема с прясното мляко.

Солим, разбъркваме с мечия лук, слагаме за повече щастие щипка халюциногени във вид на индийско орехче и сгъстяваме накрая с нешистето.

Така, дойде време да се върнем в началото. Взимаме отново съда за печене и нареждаме всичко вътре като лазаня.

Ред гъби, тънка шайба кашкавал, половината от сосчето и после още веднъж същото, като завършваме най-отгоре с настъргано кашкавалче.




Печем при 225°С около 30 минути. Ако използвате като мен форма от йенско стъкло с капаче, то махнете го малко преди края.




Ами това е.

Елате ни вижте!

Един чудесен гратен от горски гъби с вкус на море, разтапящ се бавно от удоволствие.








PS.
Да ви запозная:

Langermannia gigantea
или иначе казано

Г-жа Гигантска Пърхутка



Както виждате, името никак не лъже. Моите бяха с размери от около 37х19см.
Достатъчно провиант за няколко седмици. Панирано още докато е свежо, месото е изненадващо леко и пухкаво. Като едно меко кремче топящо се просто без дъвчене.




Гъбен гратен с морски дарове

6 коментара:

  1. Това е просто страхотно! Направо ми останаха очите ... по всичко!

    ОтговорИзтриване
  2. Мда, ще се ходи и тази година за гъбки. :)
    Благодаря вкусно! :))

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусно, красиво и поднесено с финес! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря Ева! :)

    Една много приятна изненада! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Много, много вкусно! Тези гигантски пърхутки са ми сред любимците:)

    ОтговорИзтриване