понеделник, 24 януари 2011 г.

Мусака с картофи




Продукти за 6-8 порции:

800-1000г кайма
1кг картофи
3 глави лук
6 средно големи домата
1 ч.л мед
3 с.л. зехтин
сол и смлян черен пипер
1 ч.л. червен пипер
по 2-3 клончета мащерка и чубрица
1/2 връзка магданоз
30г краве масло
200мл топла вода

За заливката:

200г кисело или прясно мляко
2 яйца
3 с.л. настърган кашкавал
3 с.л. брашно
щипка сол



Начин на приготвяне:

Ами тази рецепта всеки я знае, но тъй като снимката излезе така сполучлива, трябваше някак си и да се похваля.
Освен това разновидностите са толкова много, че и моята сигурно все за нещо някому ще потрябва.

И така, започваме с подготовката.

Нарязваме доматите на мънички кубчета, а лука и картофите пък на още по-малки.
Който има опасения, че някъде нещо може да се задръсти, нека преди да нареже доматите да ги попари и после да ги обели.

Запържваме първо лука заедно с черния пипер в зехтина. Това за черния пипер е един много таен тип на вкусното Йоли, който сега съвсем без да искам ви го издадох. Чрез пърженето аромата на пиперечето така се развива, че откакто го зная вече винаги и навсякъде само така правя.

Сега прибавяме и каймата. Пържим я като постоянно рабъркваме докато я "натрошим". Поръсваме с червения пипер, изсипваме и половината от доматите предварително добре разбити с пасатор, солим, размесваме и с останалите подправки и пържим така още 2-3 минутки.

Готово! Сега вече можем да започнем да готвим.

Изсипваме част от горната смес в намазана с масло подходяща отворена и по възможност керамична форма. Разтиламе картофките, солим и покриваме с останалата каймичка.
След това поръсваме с втората половина от нарязаните домати и с малки парченца от маслото.
Поливаме всичко това с водата и печем при 200°С около един час до зачервяване в предварително загрятата фурна.


Заливката идва 10-15 минутки преди края. Изсипваме я, изчакваме да стане приятно златиста,а после изваждаме тази цялата прелест от фурната, нарязваме я, сервираме,гарнираме ако желаем с една идея кисело мляко и бием най-после звънеца за гладните.




Да ви е сладко!



Мусака с картофи

Няма коментари:

Публикуване на коментар