Продукти:
1 пиле (около 1 кг)
1 кг чушки
1 люта чушка
1 кг домати
1 връзка магданоз
3-4 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
Много отдавна вече се каня да ви покажа тази оригинална, типично северняшка рецепта и тъй като от преди няколко дни си имам истински български чушкопек, не ми стои вече нищо на пътя.
Разбира се за целта едно огнище покрито с ламарина е далеч по-автентично и все още за предпочитане, но като затворим и този път едното око ще преживеем някак си и този компромис.
И така, печем вече. Пърлим чушките, доматите и чушлето, а който иска повече да подсмърча може да си го направи и по-люто. Захлупваме всичко в дълбок съд за да се задуши и се захващаме през това време с пернатото.
Пиленцето трябва да е обезателно ровещо. Т.е. да е от тази порода, които си ровят сами на бунището червейчета, а не кълват диоксин на готово в кафези. Който си няма такова така както мене, се лишава поне от половината вкус, който трябва да бъде.
В края на краищата нарязваме това, което имаме на малки удобни парченца и го пържим в една тенжера до златистото хрупкаво.
Сега счукваме чесъна заедно с една лъжичка сол и мъничко олио в една от онези пръстени големи паници които всеки все още помни, ако е имал някога баба.
Обелваме чушките, късаме ги на ленти и счукваме и тях вътре грубо. Същото сполетява доматите. Нарязваме и прибавяме магданоза, солим на вкус и разбъркваме всичко старателно. Ако е пуснало много вода оцеждаме първо, а след това слагаме вътре и мръвките.
Ами това е, май сме готови. Една важна подробност е, че трябва да постои поне 30 мин. за да си поеме от аромата. Освен това се хапва задължително с топъл бял хляб и се топи обезателно от паницата с пръсти.
Да ни е сладко!
PS.
Вместо печените домати, можете да спретнете и едно доматено сосче. Така също много е вкусно и ако не искате да развалите свежия вкус не пържете никога чесъна вътре.
Северняшка лютика
Драго, една феерия от вкусове е :)
ОтговорИзтриванеТези печени чушки в роден чушкопек, наистина си миришат на друго!
Това "Пиле на лютика", както го знам аз е вкуснотия, но не съм мелила чушките, и не съм пекла доматите!
Е, сега вече ще я направя по този начин!
И ще ни е вкусно!
Поздрави!
Добро утро на ранобудното Дани! :)
ОтговорИзтриванеТака е, наистина много е вкусна. Винаги очаквахме с нетърпение баба ни да я приготви и да се скупчим върху лятната маса и на сяка под крушата.:)
Само че Дани, чушките не се мелят, а се накълцват с дървения "кълцалник" само колкото да им се наруши структурата, но трябва задължително да си останат на що годе големи прчета.
С пържени домати е също не по-малко вкусно. Баба ми я правеше дори по-често така, но оригинални са рабира се печените.
Струва ми се невъзможно, домашно пиленце да го сдъвчеш само с едно изпържване до златисто. Това показва, че въобще не си я готвил тази рецепта.
ОтговорИзтриване:)) Ами да, хвана ме веднага Лисанка.
ОтговорИзтриванеЩракнах си просто с пръсти и тя си стана. ;)
Но аз ще я наготвя с домашно бройлерче и ще ти съобщя за резултата.
ОтговорИзтриванеВпечатлена съм заради чесъна. Чувала съм, че пиле с пресен чесън е много вкусно, но до сега не съм улучвала рецепта.
Да, домашното си е домашно, стига да не е кокошка.
ОтговорИзтриванеА за рецептата гарантирам, но по възможност я направи със замразени летни печени чушки и с домати консерва.
Те са съхранили все още слънцето и не са така безвкусни като зимната целулоза.
Благодаря ти!
Браво Драго.Доживях най-стне да се насладя на тази рецепта.Страхтно е наистина.Пак от сърце се забавлявах с теб докато четях.Много вкусни снимки и перфектно изпълнетие!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Йоли!
ОтговорИзтриванеЛютиката е един вид легенда за мен - знам, че я има, но не познавам никой, който я е виждал, още по - малко някой, който знае да я сготви. Тъй че - голяяямо мерси :)))
ОтговорИзтриванеМоля Алиса!
ОтговорИзтриванеА ти защо не ме попита по-рано? :)
Честит рожден ден,Драго.Много,много,много силно те прегръщам сега и още по-горещо те целувам.Обичам те,приятелю.Честит ти празник и наздраве!
ОтговорИзтриванеБлагодаря вкусничко! :)))
ОтговорИзтриванеИ аз теб!
Благодаря ти за всичко!!!
izglezhda mnogo vkusno!
ОтговорИзтриванеДа, наистина е такова. Благодаря ти! :)
ОтговорИзтриванеТака е! Не само си облизах пръстите! Направо щях да си ги отхапя. Такава лакомия ме гони,толкова е вкусно,че едва се спрях. Невероятна гозба е това Драго! Благодаря ти миличък.Страхотен си!
ОтговорИзтриванеОтново съм аз.Днес познай какво има за обяд?Да!Пак лютиката.Но не затова се отбивам,тъй като я приготвям доста често и не всеки път го упоменавам.Идвам за да ти благодаря специално за великолепната рецепта,която си позволих да сготвя в един от епизодите на "Домашни рецепти с Йоли".Сигурна съм,че зрителите ще си оближат пръстите дори и само като гледат предаването.Благодаря от името на всички,които обичат истинската българска кухня.
ОтговорИзтриванеДа, отново след точно две пълни години и два дена. :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти и аз Йоли и на добър път с новите серии!
Не е храната, а ти си това, което ги прави.
Прегръщам те! Стискам ти палци!