събота, 8 януари 2011 г.

Braten или немско пържено с пуешка кълка




Продукти:

1 пуешка кълка
3-4 глави лук нарязани на кръгчета
сол, черен пипер и олио
нишисте за сгъстяване на соса



Начин на приготвяне:

Така както си казва и името, приготвянето се състои само от едно пържене. Това не налага обезателно веднага някакво обяснение, но като взема все пак предвид необичайните за един българин габарити на мръвката, май ще трябва все пак да кажа няколко думи.

И така:

Взимаме една голяма буца месо (1/1, 1 че дори и 2 кг.) или както е в случая, "само" една пуешка кълка. Солим го и го ръсим с подправки. Загряваме олио в една пасваща тенджера, хвърляме го вътре за да я напълни и просто го пържим.

Да. Без да се разфасова и най-вече без притеснения, че може да остане сурово.

Пържим отначало на много силен огън, като умишлено го оставяме да позагори и хване тъмно кафява до черна коричка.

Бъркаме дъното постоянно с една дървена плoска лъжичка и добавяме от време на време по малко гореща вода, която изчакваме да се поизпари, за да не се разводни много сосчето и да не му се изгуби нищо от аромата.

Загаряме месото по този начин от всички страни, като продължаваме да го ухажваме така, както по-горе разказах.

Щом като достигнем нужното ни количество течност, похлупваме тенджерката с капака и намаляме малко котлона.

Оставяме го сега да поври така до готовност, като си го обръщаме пак от време на време.

Като ни се стори (от опит ) че е вече готово, го изваждаме и нарязваме, благодарейки горещо за чудото, че даже не мърда.

Доовкусяваме сосчето със сол и черен пипер и го сервираме сгъстено с нишистето.


Ами, общо взето това е.

Както виждате, само едно пържено и нищо друго.






Забележка:

Така се приготвя не само пуешко, а най-вече телешко, свинско или пък кой каквото намери. Единственото изискване е да е голямо.
Дори една килограмова топка кайма за руло може да се сготви по този начин.



Подправките вариират според вкуса и според месото.
Много разпространени са дафинов лист, зърна от горчица и карамфил, и са просто задължителни при "Sauerbraten".
Последното означава "Кисело пържено", което пък от своя страна ще рече, че преди това е лежало с лука и подправките най-малко една нощ в оцетена марината.



Braten или немско пържено с пуешка кълка

4 коментара:

  1. И аз го гледам, че не мърда :)
    Много вкусно изглежда, а и с тази
    аранжировка....

    ОтговорИзтриване
  2. Аха, но аз доста подозрително гледах когато за пръв път видях как се прави. В Бургас ни го приготви тогава един приятел германец и трябваше не малко насмешливи забележки да преглътне преди накрая да ожъне овацийте. :)
    Но такива сме си ние българите, какво да ни правиш. Око да види, уста да вкуси и пак не му вярваме. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Драго, докато се освободя и седна на компа, ти си пуснал още рецепти :)
    Много ми харесаха пуричките с банан и шоколад - децата ще са най-доволни :P
    А снимките ти са чудесни! Особено на това немско пържено - направо ми идва да лапна монитора :)))

    Поздрави с пожелание за хубав неделен ден :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ах, сигурно не си вечеряла още Тони, но наистина си заслужава да попреглътнеш. :)

    Хубаво, ароматно и много сочно става. Опитай някой ден, ако се се престрашиш, но тук казват че това трябва поне веднъж да се види как става преди да се направи.

    ОтговорИзтриване