четвъртък, 3 февруари 2011 г.

Суфле с кашкавал и горски плодове




Продукти за 6 малки формички:

200 мл прясно мляко
1 с.л. масло, 2 с.л. брашно
сол и бял пипер
прясно настъргано индийско орехче
масло и брашно за формичките
3 яйца
няколко капки лимонов сок
150 г фино настърган кашкавал
1 ч.л. ситно нарязан магданоз

За соса:
настъганата кора на един портокал
100 г свежи или дълбоко замразени малини и
50 г френско грозде или други горски плодове
2 с.л мед




Начин на приготвяне:

Първо затопляме млякото. Загряваме после маслото и пържим в него брашното около 1-2 минутки докато не ни погъделичка апетитно носа аромата на каша. Разреждаме я под непрекъснато бъркане с прясното мляко, подправяме я обилно с индинско орехче, сол и бяло пиперче и et voilà, ето ни едно бешамелче.

Оставяме го леко да се поохлади, през което време разбиваме белтъците заедно с една щипка сол и лимона на сняг, а жълтъците разбъркваме в него. Прибавяме кашкавала и магданоза, и разбиваме отново до гладко като накрая много внимателно добавяме и снежнобялата маса.

Печем в намазани с масло и поръсени с брашно формички първите 10-15  минути на 150, а следващите 15-20 на 200 градуса или най-добре до едно пухкаво златисто-кафяво калпаче.




Сервираме бързо с вкусно плодово сосче приготвено по следния начин:
Пасираме малините с меда на котлона, след което прибавяме целите плодове с портокаловата кора и това е.






На опиталите да ни е сладко!





Суфле с кашкавал и горски плодове

4 коментара:

  1. Ами да, и на ужким е вкусно. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Не е на ужким.Съвсем си е реално!Точно по мой вкус.Ти си яж сладките суфлета,аз ще наблегна на това!Прекрасно е Драго!

    ОтговорИзтриване
  3. Null problemo, ще си ги сготвим. Ти на мене, аз на тебе. Виж колко е лесно. :)

    ОтговорИзтриване