Продукти:
2 глави лук
1 скилидка чесън
2 с.л. зехтин
1 малка връзка магданоз
1 филия сух бял хляб
1/4 чаша прясно мляко
600 г прясно смляно телешко месо
1 яйце
сол, бял пипер и индийско орехче
около 800 мл телешки фонд или фино прецеден силен бульон
40 г масло, 30 г брашно
1 дафинов лист, 1 лимон
125 g Crème fraîche
4-6 с.л. каперси
Начин на приготвяне:
Като начало поставяме хляба в млякото и докато си кисне там нарязваме на ситно лука и скилидката чесън. Запържваме ги в зехтина с малко пипер и ги прибавяме с хляба в дълбок съд заедно с месото, яйцето и половината магданоз. Ръсим смело със сол, бял пипер, свежо настъргано индийско орехче, а накрая омесваме с миксера от всичко това една мека еластична каймичка.
Оформяме от нея около 5 сантиметрови кръгли кюфтенца, които преди това попляскваме като малки дупенца нежно с мокри ръце за да не ни лепнат по пръстите, а и защото така весело шляпат.
През това време някой е кипнал бульона. Изключваме котлона за да не ври и пускаме вътре кюфтенцата за около 15 минути.
Изваждаме ги, филтрираме акуратно бульона, запържваме брашното в маслото и го разреждаме бавно с около 500 мл от горещата течност, като не спираме да бъркаме дори за секунда. За по-сигурно разбиваме и с пасатора, а след това варим с дафиновия лист на слаб огън още 15-тина минути.
За добър край свързваме сосчето добре с млечното кремче, пускаме вътре и каперсите, малко настъргана кора от лимон, а със сока му поставяме съвсем лек свеж акцент, като при нужда добавяме още веднъж и от останалите подправки.
Ами това е. Сега остава само да върнем кюфтенцата обратно в соса и да поръсим всичко с магданоза.
Един типичен немски специалитет.
На опиталите да им е сладко!
Кьонигсбергски кюфтета с каперси
Драго, много апетитна снимка :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ах, колко апетитно изглеждат и как съм гладна рано-рано...чудесни са Драго!
ОтговорИзтриванеСладка неделя!
Мария
Вкусна неделя и на вас момиченца! :)
ОтговорИзтриванеИ за закуска стават. ;)
Много обичам твоята рецепта за кюфтета в бял сос,знаеш го!Със сигурност ще пробвам и този.И веднага ще се похваля де ... Страшни снимки пък!
ОтговорИзтриванеАми, никак даже. Все още нямам достатъчно светлина и вече се измъчих да щракам. Но са си наистина вкусни да, а и зная че ще се похвалиш. Така де, иначе защо да ги готвим. Нали Йоли такова? :))
ОтговорИзтриванеОооох изглеждат неустоимо! И снимките са страхотни, и рецептата много си я бива, а и обяснението е един път! Поздрави Драго, страшен си!
ОтговорИзтриванеНе Руми, опитвам се само. Ти си тази която може. Чудна тортичка за един още по-чудесен повод! Честито! :)
ОтговорИзтриване