Продукти:
150 г сушени чушлета или ако трябва да бъдем по-точни, то трябва да споменем следните сортове:
50 г Anchos, 20 г Pasillas, 70 г Mulatos, 10 г Chipotles
Всички тях можете да ги замените разбира се с най-обикновените български чушки, като прибавите само няколко от сърдитите малки чушлета.
25 мл пилешки бульон
200 г лук
2-3 скилидки чесън
40 г бадеми
20 г белени фъстъци
2 карамфилчета
1/4 ч.л. черен пипер
1/4 ч.л. канела
1 щипка анасон
200 г стафиди
50 г горчив шоколад
2 с.л. олио
сол
100 г домати
Начин на приготвяне:
Като начало запичаме чушките в тигана, след което ги пускаме за около 30 минути в гореща вода за да им позагладим мъничко бръчките.
През това време запичаме лекичко ядките заедно с всички подправки и после или ги счукваме или ги пасираме заедно със стафидите с някакъв по-здрав пасатор.
Попарваме доматите и ги обелваме като същевременно ги освобождаваме и от сока.
Изваждаме чушките, а във водата разбъркваме едно кубче концентриран больон, ако не сме клали скоро кокошка.
Пасираме сега отделно доматите и чушките като разреждаме с половината от бульона, запържваме ситно нарязания лук в една тенжера и ги прибавяме под непрекъснато бъркане към него. Прибавяме ядките и варим на слаб огън още около десетина минути.
Нужната гъстота постигаме като добавяме постепенно и останалата част от бульона, а накрая овкусяваме всичко това с пресованите скилидки чесън, настъргания шоколад и точно толкова сол, колкото си поеме.
Поднася се с пържено пиленце или пък с добре препечени ребърца, както на мен ми се случи.
Една интересна мексиканска рецепта, която ако не бяха чуждите думи и шоколад, като нищо щях я препозная с една типична северняшка лютика.
Да ви е люто!
PS.
"Моле" идва от индианското "mulli" , което пък произлиза от езика нахуатл и е обозначението за нещо бъркано, миш-маш или просто сосче.
Моле Поблано
Драго, каква снимка само!
ОтговорИзтриванеЧак ти завидях, че можеш да хапваш люто :)) а за шоколада.... ще правя някой ден за проба аз, няма да му се размине. След такава препоръка!
О, направи за по-сигурно по-малко за да не се чувствам чак толкова виновен, ако го хвърлиш. :)
ОтговорИзтриванеЗдравей Пепи! :)
Храната е просто уникална. Ии люта:)
ОтговорИзтриванеДа, интересна беше.
ОтговорИзтриванеПривет и тук "здраве"! :)
Bellissima ricetta ..come sempre, ciao :)
ОтговорИзтриванеCiao Stefania! :)
ОтговорИзтриванеGrazie!
Много добре се получи, но другия път ще намаля шоколада на половина или ще сложа направо чисто какао.
ОтговорИзтриване