събота, 11 юни 2011 г.

Ягодова торта




Продукти:

100 г черен шоколад
60 г корнфлекс (неподсладен)
7 листа желатин или нещо подобно. Моля, четете внимателно в заместителите упътването със ситните букви.
500 г ягоди
80 г захар
200 г кисело мляко
250 г прясна сметана
1 пакетче ванилия
4-5 с.л. кокосови стърготини






Начин на приготвяне:


Бързо и лесно в три стъпки.

Започваме с основата. Стопяваме върху гореща вода шоколада с една лъжица масло, натрошаваме леко корнфлекса, прибавяме го и овалваме всичко много усърдно.

После, или най-добре предварително намазваме стените на една малка форма за торта с диаметър 18 см с  масло и грижливо я тапицираме цялата с хартия за печене.

Изсипваме в нея сместта с шоколада, подравняваме и оставяме масата да се втвърди, което продължава по правило около 30 минути. Нарязваме около 250 г ягоди на половина, подреждаме ги отгоре и поръсваме тази цялата вкусотийка с настъргани кокосови ядки.

Продължаваме с втория слой, като за целта смесваме киселото мляко с ванилията и 40 г захар. Прибавяме в една трета от него 5 листа накиснат и изцеден желатин, загряваме внимателно на котлона и бъркаме бързо докато изчезне напълно. Сега като му показахаме какво можем го връщаме пак при другото кисело мляко, разбиваме всичко отново за по-убедително и съединяваме много внимателно с твърдо разбитата прясна сметана.

Изсипваме млечното кремче равномерно във формата и го оставяме да се стегне малко на хладно.

Още една малка стъпка и сме почти напълно готови. Събираме всички останали продукти на масата, като заделяме няколко ягодки за окраса. Другите нарязваме с ножа на ситно и ги пасираме не много фино заедно с половината захар. Прибавяме и останалия желатин по същата процедура както при млечното кремче и изсипваме след това ягодовото пюре най-отгоре, ако последният слой е вече достатъчно твърд за да го носи.

Оставяме тортичката в хладилника за около 4 часа да се охлади и се стегне. Освобождаваме я от формата. Гарнираме с 5-6 захаросани ягодки и няколко капки вкусна фантазия, оглеждаме отново доволно отвсякъде и овековечаваме тази цялата прелест в няколко снимки за идните поколения.







Ами това е.

Едно свежо като лятно утро ягодово стихотворение. На мен ми хареса, но ако някой все пак забрави да ви похвали или пък не му е било достатъчно вкусно, то кажете му да ми се обади за да му се разсърдя.

Да ви е сладко!



19 коментара:

  1. "Оглеждаме доволно отвсякъде...
    Драго, отвсякъде е красиво :)))
    Като произведение на изкуството!!!
    И съм сигурна, че няма да се оплача след като опитам!!!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз съм сигурен Дани. :)

    Обезателно опитай!

    Благодаря ти! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Привет,Драго!
    Сега откривам блога ти,накратко-впечатлена съм,особено от факта,че мъж,с професия различна от кулинар,се справя по тази начин,и освен това презентира перфектно!
    Стила ти на представяне също е много забавен!Типично по Водолейски :) .

    Поздрави за прекрасния десерт!

    ОтговорИзтриване
  4. Привет Еликсир,
    Радвам се, че ме намери най-после. :)
    Мнението ти особено ме зарадва! Благодаря ти и пак заповядай! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Когато се навия да ям сладко, а това е сравнително рядко (нищо че приготвям), обичам точно такива десерти - свежи, не са тежки, имат плодове, нямат много захар :)
    Твоят не само че отговаря на всички условия :), но освен това е красив и се приготвя лесно :)
    Драго, страхотна рецепта! Благодаря!
    Поздрав и хубава неделя

    ОтговорИзтриване
  6. О да, наистина не е трудна, а колко е вкусна ще ми кажеш пак като я направиш. :)
    При мен изчезна за отрицателно време.
    Благодаря Lety! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Потопих се с такова усмихнато удоволствие в твоето лято! :)
    Благодаря Марта!!!
    Чудесно е!

    ОтговорИзтриване
  8. Тази тортичка в "три" стъпки , ми идва по поръчка ! ;)
    Точно щях да издирвам рецепта за нещо бързо, желирано и вкусно, с ягоди ! :)))
    Снимките са просто изкусителни, а приготвянето си го представил като на шега! :)))
    Благодаря за рецептата! :)
    Поздрави !
    Миро

    ОтговорИзтриване
  9. Я виж ти, имало значи и други мъже-готвачи. :)
    Опитай я Миро. И ти като на шега ще я направиш.
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  10. Малеее..., Драго, и на мойта жена нещо и стана и сега почна да прави тази торта....
    Ще докладвам после как е станала!

    ОтговорИзтриване
  11. Ами да, ти като не се сещаш... Хайде Неди, очаквам доклада! :))

    ОтговорИзтриване
  12. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  13. Драго, благодаря ти за рецептата!

    Трябва да си призная, че първо ме впечатли с разкошния си вид и снимки, след това, че е приготвена и публикувана от мъж, а накрая и с вкуса си. Не обичам особено мюсли възнамерявах да правя замени, да речем с бисквити. Но все пак реших да променя само габаритите на ягодовата прелест, респективно и количествата на продуктите.
    Мноооого вкусно, свежо и ароматно се получи! Препоръчвам да опитате.

    ОтговорИзтриване
  14. Привет Илина и благодаря още веднъж за тази приятна изненада!
    Страшно се радвам, че ти е харесала тази малка кипричка. И аз набързо я излапах. :)
    А за другото нали знаеш: всеки луд със своето хоби.
    Един усмихнат ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте и благодарности!Кажете моля, какво имате предвид прясна сметана- заквасрна или сладкарска?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че попита Деница!
      Това е въпросът, който най-често ми се поставя.
      Има само един вид сметана, която се добива от мляко. Тя може и да се закваси, но какво наричат много хора 'сладкарска' ми е съвсем непонятно.

      Изтриване