събота, 25 юни 2011 г.

Шоколадов пай с ягоди




Продукти за 4 чаши:

3 яйца
125 г захар
100 г горчив шоколад
100 г масло
40 г брашно
200 г ягоди
1 с.л. пудра захар
2 с.л. портокалов ликьор "Cointreau" , а за деца портокалово сокче
100 прясна течна сметана
1 пакетче ванилена захар
свежа мента за украса







Начин на приготвяне:


Първо смесваме в подходящ съд захарта и яйцата като ги бъркаме или с миксера докато запуши, или просто с кухненския робот, но цели 10 минути. При тази акция масата почти се утроява и пред очите ни се превръща в една примамливо пухкава пяна.

През това време стопяваме в гореща вода шоколада и пак в нея, но в друг съд размекваме и маслото. Прибавяме ги по реда на изреждане и под неспиращо бъркане при яйцата и захарта, а накрая  изсипваме при тях и брашното.

Покриваме пая плътно с фолио и го слагаме в хладилника един час да отдъхне.
Нарязваме ягодите, маринираме ги с пудра захар и с неповторимото коантро, бутаме ги при крема в хладилника, и ги оставяме там да си правят компания.

Спокойно подготвяме сега и сметаната като я разбиваме с ванилията не много гъсто. Разпределяме после пая в чашки и го печем във фурната при 160 градуса 10-15 минути.

Готово. Вече сме почти на финала.

Само охлаждаме леко и малко преди поднасяне гарнираме с пияните портокалови ягодки и пухкава бяла сметана.

Ммм... повярвайте, това не е пай, а една вкусна симфония внезапно избухваща с всяка една хапка и бавно и нежно затихваща с погалването на аромата!

Да, невероятно е ! 

Обичам го кремчето и пак ще се прави.









Шоколадов пай с ягоди

6 коментара:

  1. Драго, и ние ще заобичаме кремчето:)
    Така както апетитно го описваш и представяш!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. О, никак не се и съмнявам Дани. Задължително е дори. :)

    Далечни поздрави на градското и от мене! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Драго,кремчето е неустоимо!И какви снимки само....празник за очите!Много красиво поднесено!

    Сърдечни поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти много Елексир! Опитай го. Наистина е страхотно. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Така божествено си го описал , адашче, че веднага го отнасям за съботното меню ;)

    ОтговорИзтриване
  6. :) Чудесно! :)

    И ела след това да разкажеш!

    ОтговорИзтриване