вторник, 28 юни 2011 г.

Мариновани морски дарове




Продукти:

за около 300 г варени морски дарове
200 мл зехтин
1 лимон
1-2 лъжички оцет
морска сол
черен пипер
зелени подправки като риган, мащерка и  магданоз
парченце джинджифил
една глава китайски чесън
2 червени много люти чушлета




Начин на приготвяне:

   Нарязваме чесъна на тънки почти прозрачни филийки, подправките на ситно, а чушленцата на малки кръгли парченца. Настъргваме джинджифила, ръсим със сол и черен пипер и удавяме всичко в достатъчно олио. Количеството му е право пропорционално на това на морските дарове, защото последните трябва да могат да плуват почти спокойно в него.

Сега идва ред на най-важното за всеки дресинг и марината, а именно овкусяването балансирайки върху киселото, солта и с мазнината. Едното винаги неутрализира до някъде другото така, че ключа за златното средно се намира само във вас и никой не може толкова точно да ви го каже.

Толкова за маринатата.

Разбъркваме сега месцето с нея и, ако питате мен преди да го сложите в хладилника, сипете всичо в една найлонова торбичка като така я притиснете, че да може да се облее с течното всичко.

След един час хвърляме маринираните морските обитатели в предварително загрят тиган на котлона и за няколко къси секунди бланшираме всичко на най-силния огън.
 Тук наистина внимавайте много да не прекалите, защото вкуса на чесън трябва да си остане свеж и приятен.

Това е. Да ви е сладко!

Обичам го това огнено удоволствие.

Само не забравяйте на другия ден да си вземете отпуска, защото е твърде възможно с аромата и да отровите някого.







PS.

Тази рецепта е незаменима с гигантски скариди. 
 Опитайте обезателно! 
 По-добро мезе рядко ще срещнете.

Ами наздраве!


Маринирани морски дарове

5 коментара:

  1. Драго, изглежда много съблазнително! :)Но може ли да си спестя лютите чушки, че нещо не се погаждаме много с тях ? :))))
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  2. О, разбира се Миро, но ще си спестиш и от вкуса доста.
    Опитай поне мъничко, ако не е много акутно. Заслужава си. Ще видиш. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Направо да си оближеш пръстите!Разкошотия!

    ОтговорИзтриване
  4. О, снимките станаха мъничко поизмъчени, но за това пък си беше наистина неустоимо!
    Благодаря Йоли!
    Благодаря Елексир!

    Опитайте и да ви е вкусно! :)

    ОтговорИзтриване