вторник, 28 юни 2011 г.

Мариновани морски дарове




Продукти:

за около 300 г бланширани морски дарове
200 мл зехтин
1 лимон
1-2 лъжички оцет
морска сол
черен пипер
зелени подправки като риган, мащерка и  магданоз
парченце джинджифил
една глава китайски чесън
2 червени много люти чушлета



Начин на приготвяне:

     За маринатата нарязваме чесъна на тънки почти прозрачни филийки, подправките на ситно, а чушленцата на тънки кръгчета. Настъргваме джинджифила, ръсим със сол и черен пипер и добавяме достатъчно олио. Количеството му е право пропорционално на това на морските дарове, така че последните да могат да плуват спокойно в него.
.
Накрая овкусяваме, балансирайки между киселото (лимона), солта и мазнината. Едното винаги неутрализира до някъде другото. Като уцелите златната среда, маринатата е готова.
.
Разбъркваме сега морските дарове с нея и ги слагаме в хладилника. След един час хвърляме всичко в предварително загрят тиган на котлона и
сотираме за няколко къси секунди на най-силен огън.
 Тук внимавайте много да не прекалите, защото вкусът на чесъна трябва да остане свеж и приятен.

Да ви е сладко!







PS.

Тази рецепта е незаменима с гигантски скариди. 
 Опитайте обезателно! 
 По-добро мезе рядко ще срещнете.

Ами наздраве!


Маринирани морски дарове

5 коментара:

  1. Драго, изглежда много съблазнително! :)Но може ли да си спестя лютите чушки, че нещо не се погаждаме много с тях ? :))))
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  2. О, разбира се Миро, но ще си спестиш и от вкуса доста.
    Опитай поне мъничко, ако не е много акутно. Заслужава си. Ще видиш. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Направо да си оближеш пръстите!Разкошотия!

    ОтговорИзтриване
  4. О, снимките станаха мъничко поизмъчени, но за това пък си беше наистина неустоимо!
    Благодаря Йоли!
    Благодаря Елексир!

    Опитайте и да ви е вкусно! :)

    ОтговорИзтриване