понеделник, 4 юли 2011 г.

Круши в нощница




Продукти за 4 порции:

4 твърди средно големи круши
малко лимонов сок
6 ч.л. захар или 4 бучки такава
около 40 гр. масло
1 пакет многолистно тесто или Butterteig както се казва по немско
1/2 ч.л. смляна канела
1 жълтък, 2 с.л. прясно мляко
масло и брашно за тавичката
за поръсване пудра захар








Начин на приготвяне:

Загряваме фурната на 200° С. Намазваме с масло и поръсваме с брашното една форма за печене. Обелваме крушите, овлажняваме ги с лимонов сок за да не потъмнеят, а после кипваме вода на котлона и ги пускаме в нея за 5-6 минутки да поомекнат.

През това време прегъваме тестото на две,  разточваме го отново до първоначалните му размери и го скрояваме с остър нож на 4 еднакви квадрата. 

Оставяме крушите да поизстинат, попиваме им дупенцата с кухненска кърпа и измъкваме отдолу семките с помощта на онова специално приспособление което все още не знам как се казва. Пълним накрая с по една бучка захар и запечатваме отворите с маслото.

Поставяме голите круши върху корите, поръсваме ги със смес от канела и 2 ч.л. захар, а после ги обличаме в новите нощнички като повдигаме краищата на тестото нагоре и ги прищипваме плътно малко под дръжката.

Разбъркваме млякото с жълтъка, намазваме отвън всичко с четчица и бутаме тези така пременени другарчета за около 25-30 минути на топло във фурната.

Това е.






Една много приятна френска рецепта, която съвсем необвързващо бих сравнил с нещо средно между баничка пълнена с круша и сладко-сочния вкус на нашенска саралия.







Една чудесна компания за следобедното кафенце.






Опитайте я!






Ще ви хареса.


Круши в нощница

13 коментара:

  1. леле каква поезия - в нощница значи!

    Нощни круши за закуска ;) Наспали се, апетитни и сочни)

    ОтговорИзтриване
  2. Да, точно такива! :))

    Какво по-сочно от една сънена утрин? :))

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересна рецепта, а описанието за приготвянето им само по себе си беше много усмихващо четящия :) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Драго, направо се топят в устата :)
    Но и леко хрупат!
    Фантазия!
    Само се замислих как ли ще изглеждат в пижами :)))
    Поздрави и от ул."Гурко", която е станала много европейска!

    ОтговорИзтриване
  5. Една широко усмихната вечер и за теб Габи! :) Радвам се, че поглеждаш. :)
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря и на теб Дани! :)
    Пробвай с пижама и ела да разкажеш, а от Гурко ми пратиха скоро няколко снимки. Сега май трябва да си купувам и колело, щом като са ни направили и велосипедна алея. Дано да успея още тази година да я видя на живо. Така ми се идва...

    ОтговорИзтриване
  7. Пожелавам ти го, Драго :)
    А колелото е най-лесно!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря за ефектната рецепта!Шашнах гостите си!

    ОтговорИзтриване
  9. Ах, наистина ли?!! :))

    Благодаря Кати! Половината от твоята радост си е за мене! :))

    ОтговорИзтриване
  10. Драго,
    знаеш, че обожавам твоите крушови десерти, така че ще пробвам и този, само да узреят крушите в двора, че купешките нещо не ме кефят.
    Слънчево и вкусно лято!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  11. Добре, ще ти напомня Мария. :))

    Благодаря ти! Пожелавам ти го и на теб! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Оооо, страхотно изглеждат тия круши!! И как кокетно са се подали от нощниците си - изкусителки :)

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ти! :)
    А освен това са бързи, лесни и вкусни. Опитай ги, ще те зарадват. :)

    ОтговорИзтриване