сряда, 16 ноември 2011 г.

Салата с фенхел и грейпфрут

.





Продукти:

1 глава фенхел (резене)
1 розов грейпфрут
6 с.л. печен, обелен и грубо счукан чамфъстък
250 г бекон, панчетта, шункова сланина, шарена сланина или кой както и казва
6 с.л. зехтин
сол и пипер










Начин на приготвяне:

Бързо и лесно.

Хващаме първо фенхела за ушите и го обрязваме така, че да остане само главата. Нарязваме я напряко на тънки хрупкави шайби, които пък освобождаваме после с ножа от твърдото малко кочанче. Посоляваме ги и ги оставяме да ни чакат.

Сега идва ред на сланината. Тя може да е нарязана или на кубчета или пък просто на тънки филийки.  Не мисля, че има някаква фатална разлика между тези два варианта. Важното е да бъде добре изпържена  и да хрупка в устата. Ако е вече точно такава,  я слагаме върху кухненска хартия да попие излишната мазнина и продължаваме доволно подсвирквайки си нататък.

И грейпфрута правим на шайби, които обрязваме с върха на ножа така, че да махнем не само кората, но и тънката горчива ципа под нея. Нарязваме ги на пръчици, на кубчета, на звездички или на всичко това, което ни позволява една богата фантазия.

Съединяваме с фенхела, поливаме със зехтина, поръсваме с чамфъстък и сланинката, малко черен пипер и гарнираме със зеленото на зеленчука, което отрязахме още в самото началото.

Една свежа, неочаквано добре балансирана на вкус и поне за мен невсекидневна салата.

Опиайте я обезателно!

Щe ви е сладка.






PS
Набързо нарязана и грубо разбъркана не променя нищо на чудните и вкусовите качества така, че със сигурност и най-мързеливите ще останат доволни с нея.


Салата с фенхел и грейпфрут

2 коментара:

  1. Интересна комбинация, но тук фенхел май нямаме или се казва другояче:)

    ОтговорИзтриване
  2. Пошушнаха ми, че го има Traiana и освен това научих дори и българското му име заради тебе. :)
    Резене се казва, а повече инфо ще намериш тук: http://bg.wikipedia.org/wiki/Резене
    Ще го оставя при мен да се подвизава все пак под името "Фенхел" защото ми се струва, че "Резане" е у нас май още по-неизвестно.

    ОтговорИзтриване