петък, 10 февруари 2012 г.

Шкембе чорба

.




Продукти:

1 кг изчистено телешко шкембе
4-5 с.л. зехтин
3 с.л. брашно
сол,
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
1 л прясно мляко
3-4 ч.л. сух телешки бульон

оцет и чесън на вкус за подправяне









Начин на приготвяне:

Ами колкото и да ми се смеете за пръв път я правя и не ми беше съвсем лесно. И то не толкова заради "аромата", колкото великото ровене в нета докато намеря "истинската" рецепта. Трудното бе, че всеки си имаше своя собствена "истинска" и твърдеше, че е такава.

Сега и аз вече си имам защото смесих няколко оригинала и стана почти толкова вкусна, колкото както още я помня от старото капанче на плажа.

И така:
Заливаме шкембето с 1,5 л вода в тенджерата под налягане, солим и варим около 30-40 минути, но не повече защото иначе ще се скапе. Изваждаме мръвката и като се поохлади я нарязваме на тънички ленти.Прецеждаме след това течността, ако ни се стори, че трябва и разтваряме в нея бульона.
Запържваме шкембето в зехтина, прибавяме брашното и бъркаме около 30 секунди. После поръсваме всичко с пипера и заливаме с горната супичка.
Сега остава само да прибавим и млякото. Правим го. Варим до точката на кипене, разливаме по паничките и сърбаме подправено със счукан чесън в оцет и то така, че да чуят съседите.

Да ви е сладко!



 Шкембе чорба




12 коментара:

  1. Еееее, избърза малко с тази публикация, тя си е за събота сутринта ;) Уникално добре изглежда! Напро ме провокира за изпия някоя друга чашка винце в повече, за да ми е още по-сладка на сутринта!

    ОтговорИзтриване
  2. Така е, няма по-добро и по-вкусно лекарство от нея! :))
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Мерси Маги!
    Добре дошла и да ти е сладко! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ама как си я накиприл:) Направо твоята си е най-истинската!:)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Ами да, сърбам я вече от вчера от сутринта до вечеря и не мога да и се нарадвам. Едно от малкото удоволствия, които може човек сам да си направи. :)
    Приятни почивни дни и за теб Траяна!

    ОтговорИзтриване
  6. Засрамих се!Европейците/теб и Ивана визирам/си сърбат шкембе чорба, а моите балкански момчета подсмърчат като сирачета, че няма кой да им сготви.Е, доволни са вече!И нищо , че имам 100г. стаж в приготвянето на това чудо, се доверих на твоята рецепта.
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Ооо.. мерси за доверието Вили! Не, че не бих могъл без да искам да го излъжа, но супичката е наистина чудна!
    Една усмихната неделя и за теб!:)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря за прекрасната рецепта!!!Доста съм се ровил из нета и аз да търся вярната рецепта и никога не ми се получаваше добре.От както намерих твоята,през ден си сърбам шкембе чорбица,като едно време в шкебеджийницата.Страхотна става...най добрата рецепта,благодаря още веднъж!

    ОтговорИзтриване
  9. Да, трудно е когато шкембеджийниците не са вече наблизо. :)
    Истински се радвам, че успях да ти помогна, защото много добре зная какво е.
    Поздрави и да ти е още дълго вкусно! :)
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ти Драго направих я веднъж и сега пак защото децата ми,дето са минали 30 мълчат докато ядат и питат за още.Да си здрав!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ти!
    Какво по-хубаво от това, че ми се е усладила не само на мене.
    Да ви е сладка!

    ОтговорИзтриване