неделя, 13 май 2012 г.

Тирамису с череши



Продукти:

100 мл прясно сварено еспресо
4 с.л. Амарето
200 г прясна сметана
3 пресни жълтъка
3 с.л. пудра захар
200 г Маскарпоне
150 г бишкоти
Изцедени плодове от черешов компот
Какао на прах за поръсване



Начин на приготвяне:

Мда.. и пак маскарпоне! Най-после да открия и аз топлата вода, че на всичко отгоре да ми и стане любима. Не, че е толкова трудно с това млечно изящество, но все пак трябваше да се сетя малко по-рано.

И така, една вкусна италианска класика освежена от мен със сочни черешки.
Започваме:

Като начало изсипваме ликьора в кафето и го оставяме да се поохлади  докато се занимаваме с другото.
Разбиваме сметаната първо до гъсто. Отделно правим на кремче по същият начин жълтъците с пудрата захар. Добавяме маскарпонето и пак бием до пухкаво-мекичко. После добавяме и сметаната, но този път много внимателно. Готово.

Сега разпределяме в чашки натрошени бишкоти, напояваме ги с еспресо, а отгоре напластяваме черешки и кремче като повтаряме това според височината на съдовете няколко пъти.

Ами това май беше.

Охлаждаме в хладилника 2 часа и поднасяме поръсени с по една фантазия какао.

Да ви е сладко!









8 коментара:

  1. Драго, от заглавието реших, че става въпрос за пресни череши :)
    Обожавам ги и чакам да се появят на пазара,
    за да им се "отдам" :)
    Страхотно е предложението ти, а снимките са повече от изкушаващи!
    Прегръдка и поздрави от слънчев Бургас!
    Тук е невероятно топло за това време!

    ОтговорИзтриване
  2. Ама ти верно полудя с това маскарпоне!Уникален крем си забъркал пак!

    Дани, аз искам прегръдка от Бургас пък!

    ОтговорИзтриване
  3. Честно да си призная, правя кремчето вече няколко пъти. Това са първите снимки и не станаха особено хубави, но е толкова вкусно, че не остава просто време да направя други.
    Опитай го обезателно Дани!
    И ти Вкусно!
    Може и да не са вече бургаски, но все пак прегръдки от мен и за двете!
    :)

    ОтговорИзтриване
  4. И на мен ми харесва кремчето.Изглежда страхотна вкусотия...Драго,благодаря,че сподели рецептата-друго си е с маскарпоне.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Драго, всичко което правиш изглежда невероятно вкусно, а това кремче е повече от изкушаващо! Ще опитам и него, както опитах и свинския врат върху сол, който стана любим вкъщи (а и на приятелите, които имаха щастието да пробват), така че сърдечни благодарности за споделеното!! Пращам ти прегръдки, но не от Бургас, а от Русе!

    ОтговорИзтриване
  6. :)) Да, ще се напрегръщаме днес май едно хубаво!
    Благодаря ви момиченца!
    Обезателно да го опитате!
    То ми е любимото!

    ОтговорИзтриване
  7. Аз пък точно за снимките влизам да пиша. :)
    То тирамису-мирамису, с череши, с ягоди, къпини и там какво ли не - всички сме виждали, ама, Драго... не си човек значи! Може ли такива снимки да правиш, че като ги видя да ми идва да си хвърля манджата в кофата:)))))
    Прекрасни са, изкусителни, и така красиво е поднесено всичко!!!
    Възхитена съм:)

    ОтговорИзтриване
  8. Не се притеснявай Кокона,аз съм ги хвърлял наистина там и то въпреки, че са изглеждали хубаво, но за това са били пък не чак до там вкусни.
    От друга страна доста вкусотийки не съм успял да покажа, понеже пустите снимки и при мен не винаги стават.
    Какво да се прави... също като в живота. Колкото и да се стараеш, става все нещо друго. Добре, че понякога дори е за хубаво.
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване