неделя, 24 февруари 2013 г.

Солена херинга със сметана (Heringsstipp)





 Продукти:

200 мл прясна сметана
150 мл квасена сметана
100 мл кисело мляко
5-6 с.л. прясно мляко
1/2 ч.л. захар
сол и черен пипер на вкус
малко сок от лимон
2-3 с.л. сок от кисели краставички
5 кисели краставички
1 ябълка от по-кисел сорт
1 глава воден лук
7-8 филенца от осолена херинга

По желание: каперси, копър и настърган хрян







Начин на приготвяне:

Ами много лесно.

Разбъркваме с миксера всички течности и овкусяваме с подправките. Прибавяме останалото нарязано на ситно, а рибката на удобни за лапане хапки.

Това е.

Heringsstipp е една традиционна немска рецепта със солена херинга или матяс, както по холандски също се казва. Сервира се по правило с горещи варени картофи, но с топъл бял хляб по български също никога не отказвам.


На слука!





6 коментара:

  1. Това е страхотно мезе! И аз много, много го обичам (-: Въпреки, че честно казано досега не съм правила сосчето сама, но му се каня от доста време...Добре, че ме подсети...Като се изключи киселата сметана (тук я няма), другите нещица ми се намират почти винаги в хладилника. Ама страшно много ми се прияде, да знаеш!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Диди!

    Да, и при мен е така. Само каненето прави една работа истински голяма.

    Къде си ти? Как е възможно да нямате кисела сметана?

    По мое време в България нямаше прясна, но кисека винаги се е намирала... понякога.

    Ако наистина нямаш, спокойно би могла да я замениш с нещо подобно като прясно сирене или шманд.

    Просто ще стане нещо по-друго и една нова рецепта. :)

    Стискам ти палци!

    ОтговорИзтриване
  3. Ами тук съм си - в БГ, ама чакай да уточним сега - ти на заквасената сметана ли казваш "кисела" - Sauerrahm? А шманд съм почти на 100% сигурна, че няма...Но аз си направих сосчето миналата седмица точно със заквасена сметана и стана много хубаво...Благодаря ти пак, че ме подсети (-:

    ОтговорИзтриване
  4. Да, точно за заквасената си мислих. Съжалявам, но имам проблеми с такива преводи понякога, понеже българския вече малко ми куца.
    Благодаря Диди! Сега ще оправя рецептата.
    Радвам се, че ти е харесала и, че си ме разбрала най-важното. :)
    До скоро!

    ОтговорИзтриване