Продукти:
200 г тъмен кувертюр
4 прeсни яйца
2 с.л. захар
2 с.л. еспресо
2 с.л. "Коантро", друг портокалов ликьор или за деца просто портокалов сок
200 г прясна сметана
8 пасионови плода или маракуя
Няколко с.л. портокалов сок
Начин на приготвяне:
Да, шоколадов мус. Една изкусителна класика освежена с любимия ми дъх на пасионов плод, който така и не успях да разбера на български как се нарича. Моята баба, бог да я прости е забравила да ми каже, а чичо Гугъл също не ми беше много от полза. Не е ли ужасно да имаш нещо така любимо, а да не можеш на никого с една дума да му го кажеш?
Ако някой случайно е в състояние да ми помогне нека ми пише, а до тогава ще го наричам така, както целият свят си го знае.
И така, стопяваме първо кувертюра на водна баня. През това време разбиваме с миксер или с кой каквото намери, жълтъците заедно със захарта до едно светло сгъстяване и понеже толкова ни е харесало, втвърдяваме по същият начин на сняг белтъците, а след това и всичката прясна сметаната.
Прибавяме към шоколада сега едно след друго и по реда на номерата разбитите жълтъци, кафето, ликьора или сока от портокал, сметаната и най-накрая съединяваме предпазливо с белтъка. Това беше до тук. Оставяме само в хладилника за да се стегне.
Сега разрязваме плодовете на половина и с лъжица изгребваме аромата заедно с всичко останало, което откриеме вътре. Ако някой все пак не обича пукота на малките семчици между зъбите, може да разбие всичко с миксера и да пасира сока през цедка, а за увеличаване на количеството удължаваме с портокалов сок, обаче с мярка.
Разпределяме накрая кремчето в чашки и заливаме отгоре със соса. Гарнираме с банани и листенца от мента.
Да ви е сладко!
Много интересно предложение! Не съм опитвала все още от този плод и ми е много любопитно.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Драго! :)
О, завиждам ти. Първият път е винаги най-сладко. Не се бави Гери. :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Хм, не бях минавала оттук известно време, та ми събра очите с предложения и идеи (-: Значи сосчето за яйцата ще се пробва почти веднага, както и десерта тук, защото обожавам шоколадов мус...А иначе по мое скромно мнение пасионовия плод и маракуята са един и същ плод, или греша?
ОтговорИзтриванеНе съм виждала подобен плод и не мога да съм в полза!
ОтговорИзтриванеМуса изглежда божествено!
Поздрави,Драго!
Брадовчеди са Дидка, но е наистина почти едно и също. :)
ОтговорИзтриванеТвоите плановя могат само да ме зарадват.
Поздрави и за теб Miriams!
Благодаря ви момичета!
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеСтрахотно предложение, ще пробвам някога, като си намеря плод. Тази година на морето го снимах, хората в Царево си отглеждат такива почти във всяка къща. Наричат го Страстниче, и в козметиката се среща с това българско наименование.
ОтговорИзтриванеО, страстниче го чух вече и от друго място, но, че расте и в Мичурин наистина ме изненада. Ще опитам и аз на балкона тогава. Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеИ един малък тип от мен. Не чакай толкова дълго за маракуя, а сложи вътре банани. Тази комбинация също си заслужава. Успех и до скоро!
passion fruit и маракуя е едно и също, просто маракуята е различни видове.
ОтговорИзтриванеДа, зная, че са различни видове Анонимен, въпреки еднаквия вкус. Аз не бях просто много сигурен дали си нямаме и българско име за тях.
ИзтриванеБлагодаря ти много!