неделя, 25 август 2013 г.

Мус о шокола с пасионов плод и сметана




Продукти:

200 г тъмен кувертюр
4 прeсни яйца
2 с.л. захар
2 с.л. еспресо
2 с.л. "Коантро", друг портокалов ликьор или за деца просто портокалов сок
200 г прясна сметана

8 пасионови плода или маракуя
Няколко с.л. портокалов сок





Начин на приготвяне:

Да, шоколадов мус. Една изкусителна класика освежена с любимия ми дъх на пасионов плод, който така и не успях да разбера на български как се нарича. Моята баба, бог да я прости е забравила да ми каже, а чичо Гугъл също не ми беше много от полза. Не е ли ужасно да имаш нещо така любимо, а да не можеш на никого с една дума да му го кажеш?
Ако някой случайно е в състояние  да ми помогне нека ми пише, а до тогава ще го наричам така, както целият свят си го знае.

И така, стопяваме първо кувертюра на водна баня. През това време разбиваме с миксер или с кой каквото намери, жълтъците заедно със захарта до едно светло сгъстяване и понеже толкова ни е харесало, втвърдяваме по същият начин на сняг белтъците, а след това и всичката прясна сметаната.

Прибавяме към шоколада сега едно след друго и по реда на номерата разбитите жълтъци, кафето, ликьора или сока от портокал, сметаната и най-накрая съединяваме предпазливо с белтъка. Това беше до тук. Оставяме само в хладилника за да се стегне.

Сега разрязваме плодовете на половина и с лъжица изгребваме аромата  заедно с всичко останало, което откриеме вътре.  Ако някой все пак не обича пукота на малките семчици между зъбите, може да разбие всичко с миксера и да пасира сока през цедка, а за увеличаване на количеството удължаваме с портокалов сок, обаче с мярка.

Разпределяме накрая кремчето в чашки и заливаме отгоре със соса. Гарнираме с банани и листенца от мента.

Да ви е сладко!








10 коментара:

  1. Много интересно предложение! Не съм опитвала все още от този плод и ми е много любопитно.
    Поздрави, Драго! :)

    ОтговорИзтриване
  2. О, завиждам ти. Първият път е винаги най-сладко. Не се бави Гери. :)
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Хм, не бях минавала оттук известно време, та ми събра очите с предложения и идеи (-: Значи сосчето за яйцата ще се пробва почти веднага, както и десерта тук, защото обожавам шоколадов мус...А иначе по мое скромно мнение пасионовия плод и маракуята са един и същ плод, или греша?

    ОтговорИзтриване
  4. Не съм виждала подобен плод и не мога да съм в полза!
    Муса изглежда божествено!
    Поздрави,Драго!

    ОтговорИзтриване
  5. Брадовчеди са Дидка, но е наистина почти едно и също. :)
    Твоите плановя могат само да ме зарадват.

    Поздрави и за теб Miriams!

    Благодаря ви момичета!

    ОтговорИзтриване
  6. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно предложение, ще пробвам някога, като си намеря плод. Тази година на морето го снимах, хората в Царево си отглеждат такива почти във всяка къща. Наричат го Страстниче, и в козметиката се среща с това българско наименование.

    ОтговорИзтриване
  8. О, страстниче го чух вече и от друго място, но, че расте и в Мичурин наистина ме изненада. Ще опитам и аз на балкона тогава. Благодаря ти!
    И един малък тип от мен. Не чакай толкова дълго за маракуя, а сложи вътре банани. Тази комбинация също си заслужава. Успех и до скоро!

    ОтговорИзтриване
  9. passion fruit и маракуя е едно и също, просто маракуята е различни видове.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, зная, че са различни видове Анонимен, въпреки еднаквия вкус. Аз не бях просто много сигурен дали си нямаме и българско име за тях.
      Благодаря ти много!

      Изтриване