неделя, 10 ноември 2013 г.

Гъбена салата с дресинг от препечена сланина и хлебче с аншуа и маслини


.




Продукти за 4 порции:

400-500 г горски гъби
100 г целина
1 глава лук
2 с.л. олио
6 стръка кервел или магданоз
сол и черен пипер

150 г бекон или шарена сланина
1 с.л. зехтин
1 с.л. оцет
1 с.л. бяло балсамико

10-12 филенца от аншуа
2 с.л. черни маслини без костилки
8 филийки хляб за тостер или друг бял
3-4 с.л. слънчогледово олио

4 яйца
1 с.л. оцет








Начин на приготвяне:

Да салата, но този път не за мезе, а по-скоро като една вкусна почти английска закуска. Не се притеснявайте, от малко бекон не се дебелее, а само вкусничко се облизва.

 И така, като начало първо нарязваме зарзавата. Гъбите цели или на половина, целината на пръчици или пък на дребно, а лука просто на тънки филийки.
Запържваме бързо първите две на силен огън около една цяла минута. Добавяме третото и пак пържим толкова време. Изсипваме сега всичко в една дълбока чиния и за да изглежда по-весело разбъркваме с кервел да зеленее. Овкусяваме със сол и черен пипер и пак хукваме към котлона.

В същатата мазнина запържваме сега и сланинката. На дребно нарязана или пък на дълги филийки, по този въпрос сега няма да спорим. Като си пусне от мазнината и започне да хруска я изваждаме и запознаваме със зеленчука.

Превръщаме сега горещата мазнина в дресинг като прибавим оцета и за да ни изглежда малко по-здравословно добавяме и зехтина. Това е, оставяме го на топло да не настине и пошираме за 3 минути яйцата. Ако някой се чуди случайно в момента в кой пош да ги върже, ще трябва да обясня малко по точно:
Кипваме за целта 1,5 л вода и изсипваме вътре оцета. Чукваме яйцата едно по едно в чаена чашка за да избегнем неприятните изненади и ги пускаме внимателно във водата за да замъглят малко мозъци около 2-3 минути. Изваждаме ги сега с решетъчната лъжица и ги поставяме да се отцедят в намазана с олио чиста чинийка. Готово.

Остава накрая да се справим и с хляба. Поръсваме 4 филийки със ситно нарязаните аншоа и маслини, покриваме ги с останалите и им разточваме костите с една дебела точилка. Изрязваме по желание кората и ги пържим в 3-4 лъжици слънчогледово олио, до едно хрупкаво и вкусно червено.

Ето сега наистина е всичко вече готово или поне така ми се струва, ако не съм забравил пак нещо.

Гарнираме салатата с яйцето и хляба, добавяме отгоре дресинга с малко балсамко и, ако след такава борба все още сме гладни, излапваме всичко и се гътаме на дивана. 

Да ви е сладко!





4 коментара:

  1. Както се казва, тук вече изби рибата, Драго... Направо ме шашна с това, ама изглежда адски вкусно, браво!
    Поздрави и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  2. О да, беше Гери. И то много бързо стана на "беше". :)
    Благодаря ти!
    Подари си го за някоя дълга неделя!


    ОтговорИзтриване
  3. Оххххх, много вкусно изглежда! Мнямммммм! Сега ще трябва да търся добра душа да ми го сготви с всичките тези врътки,а аз ще ръкопляскам и ще си изям всичкооо :))) Милена

    ОтговорИзтриване
  4. O, при такива аплодисменти съм сигурен, че няма дълго да търсиш Миленка.
    Една вкусна закуска още от сега ви пожелавам! :)
    Добре дошла при мен и до скоро!

    ОтговорИзтриване