четвъртък, 14 ноември 2013 г.

Лимонено пиле с жълта ряпа




Продукти:

1 пиле
400 г картофи
1 голям морков
300-400 г жълта ряпа (други сортове не съм още изпробвал)
2-3 глави лук
1 червена люта чушка
1 лимон
1 с.л. стафиди
5-5 стръкчета мащерка
500 мл пилешки бульон

За бульона

пилешкият гръб
1 морков
1 глава лук разрязана на половина
1 парче целина
сол, пипер и дафинов лист

За маринатата

1 ч.л. семена от фенел (резене)
1/2 ч.л. бял пипер на зърна
1 ч.л. готварска морска сол
сок от един лимон
2 с.л. мед
4 с.л. зехтин









Начин на приготвяне:

 Както винаги първо приготвяме маринатата. Интересно защо стои винаги на последно място в продуктите, когато винаги започваме точно с нея и има толкова много заслуги. Отново някаква несправедливост вопиюща. Съвсем спонтанно откривам с това клуб за защита на маринаната! Край на произволията и дискриминацията! Утре в 9 ви очаквам до един на площада и всички да си носят свирките и плакатите! Да защитим правата на малцинствата в демокрацията!
За повече справедливост в кухнята!

Ето за това ни е нужна:







 Счукваме семената и солта грубо в хаванче. Прибавяме лимоновия сок, меда и зехтина. Разбъркваме добре всичко и мариноваме поне половин час с това удоволствие нарязаното на порцийки пиле. Всъщност не съвсем цялото защото от гърба и няколко зеленчуци сваряваме през това време едно бързо бульонче.

 Режем на по-големи парчета картофите, моркова, както на малко по-тънко и ряпата. Не се притеснявайте, тя няма да се обиди. Отдавна вече е свикнала да я наричат с това име. Ако не намерите обаче жълта ще ви помоля да ме извините, понеже не зная изобщо какво ще се случи, ако я замените просто с бяла. Само не я махайте съвсем, защото е един много важен главен герой в това невероятно вкусно произведение!
Подреждаме всичко в една по-дълбока форма за печене заедно с лука нарязан на четвъртинки. Посаждаме тук-там стръкчета мащерка, бучваме някъде рязнатата по дължина люта чушка, поръсваме сега с малко стафиди и заливаме накрая всичко с бульона.

Най-отгоре подреждаме пиленцето с кожичката нагоре. Лимона нарязваме на по-груби шайби и му намираме и на него между кълките някъде място.

Изливаме останалата марината върху месото и печем нетърпеливо при 200°С цели 30-40 дълги минути като завиваме бързо с алуминиево фолио, ако усетим, че преди това започне да почернява.

Ето така изглежда и е една една невероятна вкусова изненада!







 Не го пропускайте в никакъв сучай това удоволствие!

Наздраве и да ви е сладко! 




6 коментара:

  1. И аз съм се захилила пак като ряпа кодако те чета.Ако искам да ми се оправи настроението просто ти влизам в блога и готово.

    Обаче вместо да ми протестираш за маринатата,ела в българия да повикаш малко "оставка" пред парламента.Имаме нужда от всякакви сили.

    Чудна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох ... и втората ухилена ряпа е вече на хоризонта след Йоли :) Така се треса от смях че чак сълзи ми излязоха след като вече се успокоих че си намерил мястото и на лимона Драго :)
    Ама много весело пишеш бе човек :) трябва по честичко да те навестявам :)*
    Обаче рецептата и представянето ти е трепач! :)
    Ще я направя ... само не съм сигурна че ще и направя снимки като твоите :)
    Хубав и усмихнат ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. А пък аз слагам лигавника и докато Йоли и Дани се смеят, смятам да нападам. :)))
    Драго, чудесно е!
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Ами как няма, нали за това съм ви и поканил. Да се посмеем вкусно и да е вкусно. :)

    И няма да демострирам при вас Йоли. С моята марината изгледите за успех са къде по-големи. :P

    Благодаря на децата! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Вкусно :) планирам тази зима да пробвам всички видове ряпа, които могат да се намерят и със сигурност ще направя и това пиленце :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ето тази търси Еос:

    https://www.google.de/search?q=Steckr%C3%BCbe&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=WLSHUqT8L8e74ATZu4CoAQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1920&bih=950

    Стискам ти палци. :)

    ОтговорИзтриване