.
Продукти:
10-15 миди Сен Жак
1-2 главички лук шалот
100 мл сухо бяло вино
сока от половин лимон
1 с.л. сметана
200 гр краве масло
1 жълтък
сол и черен пипер
лимонова мащерка за гарниране
Начин на приготвяне:
ОК, хайде да не се лъжем. Всичко в тази рецепта може да се замести. Шалота с кромид, Сен-Жак с черноморската мида или може би дори с раци. Ако и тях ги няма, то тогава и рибата е рак, както всяко малко дете знае. Накрая трябва само и заглавието да смените, ако много държите някой да ви повярва.
И така, за сосчето нарязваме първо на ситно лука и го сваряваме във виното смесено с лимона. Пет минути на среден огън би трябвало да стигнат напълно, но може и повече, ако е нужно за да се редуцира на половина. Пасираме после с нещо до гладко, разбъркваме вътре сметаната и намаляме до края котлона за да спестим малко от тока. Стопяваме вътре нарязаното на бучки масло и разбъркваме накрая за цвят с жълтъка. На вкус сол и черен пипер, а може би и още малко лимонче.
Това е. Ако до тук сте успели, останалото е лесно.
Запържваме за броени секунди мидите в горещо масло и ги поливаме с още топлото сосче.
Честито!
На печелившите да им е вкусно!
Драго, невероятно изкушение!
ОтговорИзтриванеПоднесени перфектно!
Поздравления, градско :)
Семпла, а така изискана и вкусна храна!За снимките съм без думи!Невероятен стил!И аз като Дани да кажа - Поздравления, градско!
ОтговорИзтриванеМерси Дани!
ОтговорИзтриванеДа ти е вкусно! :)
Малко са нещата, които могат да ме зарадват повече от твоето мение Йоли такова.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Драго, честито Рождество! Желая ти здраве, много щастие и обич. И все така вкусно да посрещаш всеки един повод. :) Прекрасно ястие, ума ми взе...
ОтговорИзтриванеНикак не се излъгах:) Разкошни са и много любими!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Траянка! :)
ОтговорИзтриванеЧестито Рождество и на теб Гери с мъничко закъснение!
Бдете ми все така вкусни!
Честита Нова година, Драго!
ОтговорИзтриванеНека бъде здрава и щедра, смислена и вдъхновяваща!Бъди все такъв брилянтен кулинар и чаровник!
Наздраве!
Нека ни е честита Мими!
ОтговорИзтриванеДа си пожелаем и тази година най-хубавото! Колко малко е нужно да зарадваш с това някой!
Благодаря ти!
Бъди много щастлива и се усмихвай!
Весела, щастлива и усмихната Нова Година, Драго!
ОтговорИзтриванеМидите си ги приготвил просто невероятно! Жалко, че не ми се случва да ги хапвам често, защото насред полето няма моренце, но сосчето при всички случаи ще го пробвам с някоя рибка (-:
Честита нова година, сладурчо такъв!Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеДа, нека е весела и щастлива Диди!
ОтговорИзтриванеКогато имаш желание вичко , навсякъде и когато поискаш ще е възможно.
Обещавам ти го! :)
И аз теб Йоли! Да е честита!
ОтговорИзтриванеВърнах се тук и случайно попаднах на тази рецепта. Която ми е точно попадение за нуждите и която ще открадна на минутата :) Благодаря !
ОтговорИзтриванеСтискам палци Кайти!
ИзтриванеВърни се пак да разкажеш! :)
Сладур ;) Развесели ме с началото на рецептата.
ИзтриванеПоздрави!
Е, стараел съм се сигурно. Много поздрави и на теб Анонимен! :)
ОтговорИзтриванеСамо да те поправя ! Мидите се запържват в олио или зехтин а не в масло защото ч.масло загаря !
ОтговорИзтриванеВярно е , маслото бързо загаря, но само ако се опитваш да пържиш нещо по-сериозно в него.
ИзтриванеЗа мидите това не се отнася, защото се запечатват толкова бързо, че маслото няма време дори да покафенее.
За стекове ти препоръчвам бутершмалц или гхи. По-скъпичко е, но с такова пречистено масло, можеш да изпържиш без страх каквото си пожелаеш.
Разбира се,ще пробвам !👍
Изтриване