четвъртък, 26 декември 2013 г.

Миди Сен Жак с маслен сос

.





Продукти:

10-15 миди Сен Жак
1-2 главички лук шалот
100 мл сухо бяло вино
сока от половин лимон
1 с.л. сметана
200 гр краве масло
1 жълтък
сол и черен пипер
лимонова мащерка за гарниране










Начин на приготвяне:

ОК, хайде да не се лъжем. Всичко в тази рецепта може да се замести. Шалота с кромид, Сен-Жак с черноморската мида или може би дори с раци. Ако и тях ги няма, то тогава и рибата е рак, както всяко малко дете знае. Накрая трябва само и заглавието да смените, ако много държите някой да ви повярва.

И така, за сосчето нарязваме първо на ситно лука и го сваряваме във виното смесено с лимона. Пет минути на среден огън би трябвало да стигнат напълно, но може и повече, ако е нужно за да се редуцира на половина. Пасираме после с нещо до гладко, разбъркваме вътре сметаната и намаляме до края котлона за да спестим малко от тока. Стопяваме вътре нарязаното на бучки масло и разбъркваме накрая за цвят с жълтъка. На вкус сол и черен пипер, а може би и още малко лимонче.

Това е. Ако до тук сте успели, останалото е лесно.

Запържваме за броени секунди мидите в горещо масло и ги поливаме с още топлото сосче.

Честито!

На печелившите да им е вкусно!







20 коментара:

  1. Драго, невероятно изкушение!
    Поднесени перфектно!
    Поздравления, градско :)

    ОтговорИзтриване
  2. Семпла, а така изискана и вкусна храна!За снимките съм без думи!Невероятен стил!И аз като Дани да кажа - Поздравления, градско!

    ОтговорИзтриване
  3. Малко са нещата, които могат да ме зарадват повече от твоето мение Йоли такова.
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Драго, честито Рождество! Желая ти здраве, много щастие и обич. И все така вкусно да посрещаш всеки един повод. :) Прекрасно ястие, ума ми взе...

    ОтговорИзтриване
  5. Никак не се излъгах:) Разкошни са и много любими!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря Траянка! :)

    Честито Рождество и на теб Гери с мъничко закъснение!

    Бдете ми все така вкусни!

    ОтговорИзтриване
  7. Честита Нова година, Драго!
    Нека бъде здрава и щедра, смислена и вдъхновяваща!Бъди все такъв брилянтен кулинар и чаровник!
    Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  8. Нека ни е честита Мими!
    Да си пожелаем и тази година най-хубавото! Колко малко е нужно да зарадваш с това някой!
    Благодаря ти!
    Бъди много щастлива и се усмихвай!

    ОтговорИзтриване
  9. Весела, щастлива и усмихната Нова Година, Драго!
    Мидите си ги приготвил просто невероятно! Жалко, че не ми се случва да ги хапвам често, защото насред полето няма моренце, но сосчето при всички случаи ще го пробвам с някоя рибка (-:

    ОтговорИзтриване
  10. Честита нова година, сладурчо такъв!Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  11. Да, нека е весела и щастлива Диди!
    Когато имаш желание вичко , навсякъде и когато поискаш ще е възможно.
    Обещавам ти го! :)

    ОтговорИзтриване
  12. И аз теб Йоли! Да е честита!

    ОтговорИзтриване
  13. Върнах се тук и случайно попаднах на тази рецепта. Която ми е точно попадение за нуждите и която ще открадна на минутата :) Благодаря !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стискам палци Кайти!
      Върни се пак да разкажеш! :)

      Изтриване
    2. Сладур ;) Развесели ме с началото на рецептата.
      Поздрави!

      Изтриване
  14. Е, стараел съм се сигурно. Много поздрави и на теб Анонимен! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Само да те поправя ! Мидите се запържват в олио или зехтин а не в масло защото ч.масло загаря !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно е , маслото бързо загаря, но само ако се опитваш да пържиш нещо по-сериозно в него.
      За мидите това не се отнася, защото се запечатват толкова бързо, че маслото няма време дори да покафенее.
      За стекове ти препоръчвам бутершмалц или гхи. По-скъпичко е, но с такова пречистено масло, можеш да изпържиш без страх каквото си пожелаеш.

      Изтриване
    2. Разбира се,ще пробвам !👍

      Изтриване