сряда, 29 януари 2014 г.

Карамелизирано портокалово резене

.





 Продукти за 2 порции:

1  резене
сока на 1/2 лимон
2 с.л. мед
сока от 1 портокал
настъргана портокалова кора
черен пипер









Начин на приготвяне:

 Карамелизираме нарязаното и напръскано с лимонов сок резене в мед и портокалов сок, и го поръсваме с настъргана портокалова кора и черен пипер. Готово!

ОК, а сега за тези, които не чуха, отново:

Нарязваме на около 4-5 мм дебели шайби резенето, фенхела или пък финокиото в зависимост от това кой как е свикнал на глезено да му казва. Напръскваме го с лимон за да не реши случайно да потъмнее и го оставяме след това да почака.
Загряваме меда в тиганa до мига, в който изчезне и целият се превърне на застрашително бълбукаща пяна. Сега му изгасяме набързо етусиазма със сока от портокала и пускаме филийките резене в него. Изчакваме сокчето леко да се карамелизира. Обръщаме фенхела, а после поръсваме с настъргана кора от портокал и с щипка пикантност във вид на счукан черен пипер.

Това е.







Едно вкусна рецепта за най-мързеливите в почти едно изречение.

Да ви е сладко това малко предястие! 

На мен вече ми беше.





9 коментара:

  1. Уау, фантастично е, градско!
    Малко трудничко се намира в момента при нас хубаво финокио, но само да ми падне....ще го карамелизирам :)
    Поздрави от студеният ни град!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно представяне на рецептата, Драго!! Добре се посмях! И няма да те карам да потретваш, схванах! Звучи вкусно! Скоро не съм купувала резене, подсещаш да го сложа в списъка за пазар :) Хубава вечер с усмивка от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Не ги пропускай градско! Аз си ги хапвам дори като ябълки, но и като салатна с ядки и грейпфрут също не са за отказване.

    Усмихната вечер и за теб Тики! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Eдно изречение, ама как колоритно си го написал....Яхам метлата и отивам да купя , че финокио тук продават на определени места....
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  5. В твоя дух, с една дума бих отговорила - съблазнител. :)

    ОтговорИзтриване
  6. Свежо и златно:)Фантастично!@

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря на момиченцата! :)
    Получи се наистина вкусно, но с фенхела не е чак толкова трудно.
    Дори суров е така приятно сочен и хрупкав.

    ОтговорИзтриване
  8. Много изящно поднесено, и вкусно приготвено Резене! Абсолютно за ценители, като всичките ти предложения! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Сърдечни поздрави и за теб Candy!
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване