четвъртък, 3 април 2014 г.

Предпразнични котлети със запържени аспержи



Продукти:

2-3 свински котлета
сол, черен пипер,
една главичка шалот фино нарязан
1 шепа черни китайски гъби "Черни уши" или други
300 г  зелени аспержи
300 г бели аспержи
4 с.л. краве масло
100 мл "Порто"
200 мл телешки бульон
100 мл прясна сметана
 2-3 ч.л. нишесте за сгъстяване
мащерка









Начин на приготвяне:

Така, първо да изясним следното: Тази рецепта, въпреки близкото време не е никак великденска и само някой да е тръгнал после да се оправдава с мен. Всичко е сглобено само с подръчни материали така, че тези пържоли съвсем случайно се оказаха в кадър. Много бързо обаче можете да поправите грешката с няколко крехки и сочни агнешки, малки котлетчета. А ако забравим актуалните празници, най-добре би паснало според мен нещо рогато. Едно парче телешки гръб би си било тук точно на мястото и в най-добрата компания.
Та така, на каквото и да се спрете, затоплете маслото в тигана със съвсем малко олио за да не изгори веднага и изпържете там това, което съвсем до скоро е квичало, блеело или пък мучало. Като изключим пържолите, за другите два варианта  е нужна след това във фурната още една допълнителна топлинна обработка за около 20 мин. на около 90 -100° за да станат още по-крехки.

ОК, няма да се впускаме тук в още подробности. Хварляме в горещото масло шалота, нарязаните на грубо аспержи и гъбите, ако са пресни. Моите се случиха случайно да бъдат сушени и ги накиснах преди това 20 минути в хладка вода според наставленията на опаковката. Сега всичко става съвсем бързо. Подмятаме или разбъркваме според собствената ни смелост или умения. Гасим с виното, заливаме с бульона и след като прибавим сметаната оставяме всичко няколко минутки да си покъкри докато ни се строи поне малко готово. Сгъстяваме по желание след това с нишестето и гарнираме онази фантазия, която току що е излязла от фурната с най-вкусната гарнитура , която сме правили.
Поръсваме с черен пипер, гарнираме с мащерка и нападаме.

Това е.

Да ви е сладко!







10 коментара:

  1. Драго, неземен си както винаги! Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  2. Драго сготвил! :) Толкова време я съзерцавах твоята йолина пълнена зелка, че накрая си намерих една кисела зелка посред Франция!!! Втасала и опакована в Сърбия :) И аха да я направя днес и ти за пържоли с аспержи ме размечта! Още повече, че баш днес пак се чудих дали да не купя аспержи, накрая взех тиквички, че по-се знаем... :)
    Усмивка от мен за мръвковия подстрекател :)

    ОтговорИзтриване
  3. O, привет Илиянка!
    Радвам се, че ти е харесала пак мръвката. Ако питаш мен, тя си е чисто мъжка работа. :)
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Хей Тики, а аз мисля, че трябва много да внимаваш като слагаш тиквичките и аспержите едни до други, защото там където си в момента като нищо може да ти опъне някой ушите за такова непростимо кощунство. :)
    Обаче да си призная и аз се научих доста по-късно така да ги уважавам.
    Любимата ми класика е със сос холондез, но с това тук с удоволствие ще и изневерям понякога. Препоръчвам!

    ОтговорИзтриване
  5. Аз пък все още не съм им разкрила чара на тези аспержи, не виждам толкова уникалния им вкус. Не са лоши, но... Не знам, може би моето небце не се разбира с тях.
    А пържолките... Само не слагай всички рогати под един знаменател, Драго, че току-виж и аз мина под ножа. По природа и душа съм си овен, така че внимавай! Шегувам се! ;)
    Много вкусно си сготвил пак, поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Вкусът като почти всичко друго, Гери трябва да се възпитава. Особено българският. Казвам ти го като истински българин вече минал по този път и оцелял някак си. :)
    Знаеш ли колко време са ми се стрували безвкусни всички тези аспержи, вирзинг и брюкселско зеле?
    Сега обаче нямам търпение почти вече да се запролетее. Опитай зелени или бели с полуготов сос холондез от Алди или пък от Лидл. Аз там започнах да се влюбвам в тях. :) Стискам ти палци!

    ОтговорИзтриване
  7. Драго, какви предпразнични, та те са си направо празнични :-)
    Не бих отказала и трошичка от тези изкушения в чинията!

    ОтговорИзтриване
  8. Значи ще ги делим Лети. :-)
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  9. Опитвала съм, Драго, дори и бели, че и сготвени от готвачката на "Меню". Просто не мисля, че са тлкова велики, за колкото ги представят... Просто не знаят западняците нашите зеленчуци какъв вкус имат! Малко шовинистки звуча, ама това е моето мнение. ;)
    Иначе съм отворена за нововъведения, всеки сам избира. :)

    ОтговорИзтриване
  10. С малко неудобство и аз бих побутнала настрана аспержите, Драго. ;) Е, не са за моето небце и това си е! Помъчих да ги сприятеля на няколко пъти, но като се е заинатило и не ще, та не ще. Виж, брюкселското зеле го обичам много, дори савойското, на което много българи се мръщят. Но това си е вкус, да!
    А пържолката е велика! Няма две мнения по този въпрос. Ще трябва доста порцийки да наредиш, че виж колко сме и се наточили. ;)
    Поздрави и усмивки от мен! :)

    ОтговорИзтриване