четвъртък, 12 юни 2014 г.

Печена сьомга в мантия от бекон с оризова салата

.



 Продукти за 2 порции:

2 филета сьомга
6 тънки листа бекон
3-4 с.л. зехтин
сока на 1/2 лимон
черен пипер
1 с.л. зърна кориандър

За салатата:

1 кафена чаша див ориз или какъвто намерите
1 обелена и ситно нарязана краставица
няколко стръка свеж кориандър или магданоз
2-3 с.л. препечено в тигана кашу или бадеми
2-3 с.л. зехтин,  1 с.л. лимонов сок, сол и бял пипер








 Начин на приготвяне:

 Да, риба със свинско. Звучи малко первезно, но за мен си остава една от най-сполучливите комбинации и не пропускам случай да я приложа. Този път взимаме няколко листа съвсем тънко, почти прозрачно нарязан бекон и увиваме с тях филетата сьомга.
Смесваме лимоновия сок със зехтина, добавяме грубо счукан черен пипер, а зърната кориандър обезателно оставяме цели. И този стар римски трик го научих от добрият чичо Апиций и бях толкова впечатлен, че го изполвам при всяка възможност.
Мариноваме рибата в това сокче поне 20 минути, хвърляме я после със страната на кожата върху горещата скара и започваме да наблюдаваме много внимателно. Цветът на рибата отстрани ще ни покаже съвсем точно кога да я обърнем обратно. Печем до готовност и после сервираме.






Преди това обаче сме направили и салатата. Сварили сме за целта ориза в подсолена вода според строгите указания на опаковката.  Изцедили сме го и сме го разбъркали заедно с грубо натрошените ядки, магданоза  и обелената и нарязана на кубчета краставица. От всичко останало сме забъркали един вкусен дресинг и дори сме успели да го излеем отгоре.






Това е. Салатката е с функции на гарнитура и си пасва чудесно към рибката като голо дупе на кофа.

Да ви е сладко!



4 коментара:

  1. Ще ти дам аз на теб едно Голо дупе на кофа! Ще умра от смях някой ден!Ужасен човек!

    Приказна рибно-свинска магия си заформил.Аз съм За,хич не ме интересува колко било перверзно!

    ОтговорИзтриване
  2. Готово! Станахме двама веднага. :)
    Благодаря на това вкусно!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна комбинация, въпреки, че е нестандартна, на мен ми харесва. Със сигурност ще я приготвя. Увивала съм филе лаврак и стръкче копър в прошуто, поднесени в млечно-лимонов сос, но сьомгата ми е рибен фаворит и тази рецепта ме грабна на мига!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието Славяна! Със сигурност ще ти хареса.
      Може и без прошуто може. Достатъчно е дори да я изпържиш в свинска мас и вкусовете ще се допълнят. Благодаря ти!

      Изтриване