понеделник, 19 януари 2015 г.

Пъстърва почти по азиатски

.


Продукти:

1 пъстърва
100 мл соев сос
2-3 см джинджифил
1 скилидка чесън
2-3 листа праз
1 малка глава резане
2 стръка зелен лук
1 морков
1/2 чушка
черен пипер
1 с.л. пчелен мед
винен оцет
1 ч.л. нишесте за сгъстяване на соса
1 с.л. свинска мас, олио и черен пипер



Начин на приготвяне:

Спокойно, тази рецепта не съм я копирал от никъде или може би точно това може да ви изплаши. Който не рискува обикновено печели, но дори това сега със сигурност не важи, защото го направих вече заради вас и взе, че наистина се получи. Малко китайско, малко от нета и много измислено без гаранции от мен, но затова пък особено лесно и вкусно.

Хайде да не губим повече време и да поизмием първо мъничко рибата. Слагаме после в нея няколко резанчета джинджифил с половин скилидка грубо сплескан чесън и я заливаме с около 100 мл соев сос за да се маринова. Това трае по правило една цяла нощ, но за най-гладните и 30-40 минути ще стигнат.

Сега вече наистина ще започнем. Подговяме зеленчука като го режем на дълго и тънко така, както много пъти вече съм ви разказвал. Попарваме 4-5 листа от праз в кипяща вода и като поомекне увиваме с тях рибката за да не вземе да ни избяга. После я пържим така от двете страни до готовност и я бутаме на страна да мечтае.

През това време бързо подготвяме сосчето. Кипваме цялата марината заедно с меда, джинджифила и чесъна в една малка тенджерка като овкусяваме с точното количество от оцета. То е точно толкова точно, колкото решите вие за себе си. Златната среда, както винаги за всеки е все някъде другаде и затова намерете тук баланса сами между соевия сос, оцета и допълнително чесън. Когато решите, че ви харесва сгъстете просто с нишестето.

Сега загряваме малко олио в тигана и запържваме зеленчука почти наужким като го подхвърляме в тигана няколко пъти. Солим, черен пипер и разстиламе като гнездо в по-удобна чиния. Поливаме благоразумно със соса и слагаме пъстървата да си полегне отгоре.

Това е. Да ви е сладко!

Бяло винце е излишно да казвам.













10 коментара:

  1. Чудно рибе! Така старателно си го увил, като пеленаче. ;)
    С този праз обаче няма да ме спечелиш за идеята, Драго. Старателно и внимателно го отстранявам, а останалото с удоволствие ще си хапна, даже пръстите бих си облизала. :)
    Да ти е сладко, драги и Наздраве!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. О, разбира се. Празът си беше само за увиването. И аз го прибутах в "ъгъла" на чинията, но за снимка наистина става. ;)
    Мерси Ирма! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Аз пък защо ли си помислих, че ще го навиеш и на виличката! :)
    Става, става за снимката, Драго, даже съм сигурна и че придава допълнителен и по-богат вкус на рибката. Аз завивам малки рибки в мокри листа от царевица и после пека. Можеш да си представиш ефекта
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Като истински художник си нарисувал платото с рибето, Драго! Браво! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, небързо нахвърляно, но се радвам, че ти харесва Ева! Благодаря ти!

      Изтриване
    2. Какво ли ще сътвориш, ако имаш време.... Хлябът ще ми вземеш май. ;)

      Изтриване
    3. Едва ли Ева. В това отношение съм на съвсем друго мнение от общоприетото. Мисля, че не трябва да убиваме удоволствието от едно хоби като го превърнем в работа. :)

      Изтриване
  5. Да вземем да си разменим стомасите за малко, та да мога да се насладя на тази безспорна вкусотия без последствия!? Много обичам набързо подхвърлени в китайски стил ястия, с техните подправки и цял куп зеленчуци... Хайде! Пък за теб ще има варени зеленчуци без подправки :) :) И малко сиренце за повдигане на духа 8-)
    Усмихната неделя от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, няма да ти свърши много работа моят стомах Тики. Аз, ако можеш два щях да си взема. :)
      Потрай още малко. И твоето време ще дойде да подебелееш. ;)
      Мерси много! Хубава неделя и за теб!

      Изтриване