Продукти:
400 г филе от риба (в случая от треска)
оцет и сол
1 връзка зеленчуци за супа (2 моркова, парче целина, парче праз, парче карфиол, 1 глава лук)
50 г краве масло
1 с.л. брашно
1 л гореща вода
2 с.л. вегета
8-9 зърна черен пипер и 1 ч.л. семена кориандър
100 мл прясна течна сметана
лимонов сок, сол, бял пипер и табаско
магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
Това е най-бързата и най-вкусна рибена супа, която изобщо съм правил. Въпреки безчетните опити никога не ми се е отдавало да сваря риба с такъв вкус, какъвто очаквам.
Този път обаче започнах по малко по-друг начин и най-после успях да се изненадам приятно. И вие го можете, и ето точно как става:
Първо нарязваме грубо всичките зеленчуци и ги задушаваме заедно с черния пипер и кориандъра в масълцето. Запържваме вътре за около минута брашното и наливаме постепенно водата. Овкусяваме с вегета и варим десетина минути.
През това време нарязваме рибата, поръсваме я с оцета и осоляваме малко. Пускаме я в тенджерата да плува и оставяме супичката да къкри още 10 минути.
Сега добавяме и сметаната, овкусяваме със сол, бял пипер и лимона, а при сервиране на по-смелите препоръчвам да си сложат табаско.
Това е. Поръсваме със зелено и сърбаме колкото можем.
Да ви е сладко!
Сега и при мен да плуваше в тенджера такава рибка... Да знаеш само колко обичам риба, Драго! Ама пусто нещо е... Ще ми умирише къщурката и после няма проветряване посред зима...
ОтговорИзтриванеРазрешаваш ли да си сипя от твоята? :)
Поздрави най-сърдечни, чудна ти е супичката!
Заповядай Гери! :)
ИзтриванеАз взех готово замразено филе и никак не замериса. Опитай и ти, ако искаш защото е много вкусна.
Благодаря ти!
Много е хубава :) Често правя рибена супичка и ще опитам и по твоя друг начин :)
ОтговорИзтриванеО да, чудна става като се запържи предварително в масълце зеленчука. Обезателно я опитай Кайти!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Аз винаги обичам да запържвам зеленчуците предварително, дори и за крем супите, вкуса на ястията след това е несравним.
ОтговорИзтриванеСупата ти е чудна, тъкмо ми се хапваше рибка по друг начин, ще се възползвам от идеята ти.
Поздрави, Драго!
Благодаря много!
ИзтриванеПоздрави и за теб Танче! :)
Идеята много ми допадна. У дома сме големи почитатели на рибата и заклети риболовци. А рибена чорбица обожаваме. Благодаря за "другия начин", непременно ще го пробвам!
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко Вили! Няма да съжаляваш.
ИзтриванеБлагодаря ти!
Не ми стана ясно какво е другото на иначето, но щом казваш, че така е по-вкусна, ще опитам с оцетяване на рибката, преди да я цопна в чорбата 8-) Аз май само я пускам, когато зарзаватът е готов и също я намирам за малко суха, освен ако не е сьомга ;) Нея и да се напъвам, не успявам да я изсуша подметски.
ОтговорИзтриванеУсмивка от мен и снежна топка по колата ти :Р
Да запържа зеленччука за една супа беше за мен другото Тики. И бях очарован. Защо не ми каза по рано да го направя?! Ще дърпам май отново ушите!
ИзтриванеА количката тези дни наисти бе побеляла. Нито номерът вече се вижда, нито пък кой я кара. Зимата забавя, но не забравя. Как е по френско? Пият ли си винцето още? :)
И по френско е бяло... поне край нас. Засега скромно, дано така си остане :) И днес сигурно се е ляло винце, защото е религиозен празник, на който се ядат палачинки. Много народ наоколо имаше гости. Логично, хората като се съберат край палачинките, пийват винце. Или по-скоро пенливата и сладникава версия от ябълки или круши. Ябълковият им сайдер не ми допада, вкуси ми на мръсна и изразено мухлясала бъчва, но крушовото винце е чудно :)
Изтриване