понеделник, 26 януари 2015 г.

Вкусна рибена супа по друг начин

.


Продукти:

400 г филе от риба (в случая от треска)
оцет и сол
1 връзка зеленчуци за супа (2 моркова, парче целина, парче праз, парче карфиол, 1 глава лук)
50 г краве масло
1 с.л. брашно
1 л гореща вода
2 с.л. вегета
8-9 зърна черен пипер и 1 ч.л. семена кориандър
100 мл прясна течна сметана
лимонов сок, сол, бял пипер и табаско
магданоз за поръсване






Начин на приготвяне:

Това е най-бързата и най-вкусна рибена супа, която изобщо съм правил. Въпреки безчетните опити никога не ми се е отдавало да сваря риба с такъв вкус, какъвто очаквам.
Този път обаче започнах по малко по-друг начин и най-после успях да се изненадам приятно. И вие го можете, и ето точно как става:

Първо нарязваме грубо всичките зеленчуци и ги задушаваме заедно с черния пипер и кориандъра в масълцето. Запържваме вътре за около минута брашното и наливаме постепенно водата. Овкусяваме с вегета и варим десетина минути.
През това време нарязваме рибата, поръсваме я с оцета и осоляваме малко. Пускаме я в тенджерата да плува и оставяме супичката да къкри още 10 минути.
Сега добавяме и сметаната, овкусяваме със сол, бял пипер и лимона, а при сервиране на по-смелите препоръчвам да си сложат табаско.

Това е. Поръсваме със зелено и сърбаме колкото можем.

Да ви е сладко!






11 коментара:

  1. Сега и при мен да плуваше в тенджера такава рибка... Да знаеш само колко обичам риба, Драго! Ама пусто нещо е... Ще ми умирише къщурката и после няма проветряване посред зима...
    Разрешаваш ли да си сипя от твоята? :)
    Поздрави най-сърдечни, чудна ти е супичката!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай Гери! :)
      Аз взех готово замразено филе и никак не замериса. Опитай и ти, ако искаш защото е много вкусна.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  2. Много е хубава :) Често правя рибена супичка и ще опитам и по твоя друг начин :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О да, чудна става като се запържи предварително в масълце зеленчука. Обезателно я опитай Кайти!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  3. Аз винаги обичам да запържвам зеленчуците предварително, дори и за крем супите, вкуса на ястията след това е несравним.
    Супата ти е чудна, тъкмо ми се хапваше рибка по друг начин, ще се възползвам от идеята ти.
    Поздрави, Драго!

    ОтговорИзтриване
  4. Идеята много ми допадна. У дома сме големи почитатели на рибата и заклети риболовци. А рибена чорбица обожаваме. Благодаря за "другия начин", непременно ще го пробвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви е сладко Вили! Няма да съжаляваш.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  5. Не ми стана ясно какво е другото на иначето, но щом казваш, че така е по-вкусна, ще опитам с оцетяване на рибката, преди да я цопна в чорбата 8-) Аз май само я пускам, когато зарзаватът е готов и също я намирам за малко суха, освен ако не е сьомга ;) Нея и да се напъвам, не успявам да я изсуша подметски.
    Усмивка от мен и снежна топка по колата ти :Р

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да запържа зеленччука за една супа беше за мен другото Тики. И бях очарован. Защо не ми каза по рано да го направя?! Ще дърпам май отново ушите!
      А количката тези дни наисти бе побеляла. Нито номерът вече се вижда, нито пък кой я кара. Зимата забавя, но не забравя. Как е по френско? Пият ли си винцето още? :)

      Изтриване
    2. И по френско е бяло... поне край нас. Засега скромно, дано така си остане :) И днес сигурно се е ляло винце, защото е религиозен празник, на който се ядат палачинки. Много народ наоколо имаше гости. Логично, хората като се съберат край палачинките, пийват винце. Или по-скоро пенливата и сладникава версия от ябълки или круши. Ябълковият им сайдер не ми допада, вкуси ми на мръсна и изразено мухлясала бъчва, но крушовото винце е чудно :)

      Изтриване