понеделник, 11 май 2015 г.

Пържена камбала с лимонов сос и картофено пюре с маслини

.


 Продукти за 2 порции:


2 морски риби (в случая камбала, но може писия или някаква друга)
лимонов сок, сол и бял пипер
3 с.л. свинска мас с пръжки
1 филетиран лимон
2 с.л. каперси, 2 с.л. нарязан магданоз, 1 ситно нарязана скилидка чесън

За картофеното пюре:

800 г картофи
1 с.л. сол, малко краве масло, колкото лешник
250 г прясна сметана или прясно мляко
50 г краве масло
1/2 ч.ч. черни маслини без костилки
2 стръка зелен лук
индийско орехче
малко лимонов сок






Начин на приготвяне:

Какво да се лъжем, не е нова рецепта. По-скоро е една малка импровизация, която си заслужава да се запише за бъдните поколения или поне за сегашното, което тъпче в момента XXL хамбургери в McDonald's или унищожава пица след пица.

И така, по местата! Запретваме ръкави и поставяме предпазните очила, защото ще пържим, а никой не знае колко далече ще пръска.

Първо се заемаме с пюрето. Сваряваме обелените картофи в солена вода, като пускаме вътре малко парченце масло за да не се пени. Отцеждаме и пасираме така, кой както е свикнал. Ръчно или електрически, крайното удоволствие би трябвало да е същото.
После стопяваме в сметаната маслото и при непрекъснато бъркане я смесваме с картофите докато получим едно леко, въздушно пюренце. Малко настъргано индийско орехче и малко лимон закръглят напълно вкуса и удовлетворяват почти всяко желание. Сега добавяме само маслините и лука и продължаваме устремено нататък.

Рибката поръсваме с лимон, солим и пържим на среден огън в маста до златисто-кафяво. По желание може да я оваляме в брашно, галета или пък и в двете. Аз исках тук да се вижда структурата на месото и затова последното изречение го пропуснах.
Изваждаме рибата и в същата мазнина изсипваме лимоновите филенца, каперсите, магданоза и накрая най-важното: една фино нарязана скилидка чесън.

Хм, ами май това беше.

Поливаме рибката с вкусното сосче и сервираме с пюрето.




4 коментара:

  1. Всеки път като видя запечена коричка при теб, Драго, така огладнявам, че се заканвам скоро да не те преглеждам, ама пък такъв да си изкусител, че ето на, пак не се сдържах. :) Ужасен си и прекрасен едновременно! И рибката е шест! Даже седем! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Седем от шест преглъщания не е лошо Ирма. Така се радвам, че ти харесва! Да не забравиш да я опиташ само!

    ОтговорИзтриване