четвъртък, 23 юли 2015 г.

Люта доматена салата с "Табаско"

.



Продукти:

4-5 средно големи домата
150-200 г сирене
Табаско, зехтин, сол
магданоз или босилек






Начин на приготвяне:

Не зная дали някой ще ми повярва, но тази салатка се каня вече повече от 20 години да я направя. Показа ми я тогава един турчин, с който се запознах на времето в един санаториум в Германия, и който много настояваше тогава да я направи на цялата ни компания. Чудно, колко дълго може да се запази един вкус като спомен?! Опитал я бях само веднъж и след всичкото това време сега най-после се наканих да я направя по памет.

Ако някой от вас също обича да подсмърча от люто, то обезателно да я опита, а с една малка чашка домашна е още по сладка.

И така, нарязваме доматите първо на ситно. Измиваме си ръцете като за пред сърдечна операция и после ги намачкваме хубаво с шепи, докато си пуснат сока от семената. Натрошаваме вътре толкова сирене, колкото да го попие и пак мачкаме, понеже точно така трябва. Добавяме зехтин, сол и Табаско на вкус и освежаваме или с магданоз, или с босилек, или пък и с двете.

Ами това е.

Наздраве и да ви е сладко!




13 коментара:

  1. Що пък да не намачкам и доматите! Днес мачках зелето за салата със сол да си пусне мизерния сок, тук поне ще е лесно :) И за да не подсмърчам от табаското, ще сложа нещо друго в доматите... например кьопоолу 8-)
    Усмивка! Ама широка за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Голямото мачкане- част трета. :))
      С кьопоолу сигурно е още по-весело.

      Изтриване
  2. Гледам, че каквото кажеш, го изпълняваме.... колко му е едни домати да намачкаме :) И люто ще сложа и домашна си имам и наздраве довечера :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, не така Кайти! Опитай го, ако желаеш, но в никакъв случай не те задължавам. Това е толкова люто, че само пожарната може да понесе такава отговорност. . :)
      Благодаря ти!

      Изтриване
    2. Естествено, че няма задължение :)) Пошегувах се, сещайки се за всички коментари, които ти пишем :) Аз обичам люто, но ще сложа колкото мога да понеса :)

      Изтриване
  3. Чудесно представяне, Драго!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Хм. Домашната от мен. Ще ми я направиш ли?

    ОтговорИзтриване
  5. Драго, интересна салатка си предложил!

    ОтговорИзтриване
  6. Драго,за мене без лютото,само с домашна гроздова...Че в тая жега ще се изпОтя отвсякъде...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Я си нарежи едни доматки Живе, че без лютото само това ще остане. Домашната е от мен, а след това и една изпотена биричка за хубавото време. ;)
      Наздраве!

      Изтриване