събота, 18 юни 2016 г.

Телешки стек със сос от пачи крак и ягодови аспержи

.


Продукти за 4 порции:

4 телешки стека, разбира се
2 с. л. олио и 1 с.л. краве масло
сол и черен пипер

За соса

1 с.л. отцеден маринован зелен пипер
250 г пачи крак
150 г крем фреш или заквасена сметана
сол и черен пипер

За гарнитурата

2 с.л. олио
500 г бели аспержи
1-2 с.л. пудра захар
50 г светъл балсамиков оцет
сол и черен пипер
15-20 ягоди
1-2 с.сл сок от лайм





Начин на приготвяне:

И още една рецепта за телешки стек, в която единственото ново са сосчето и салатката от срамежливо порозовели аспержи. И защото последните са сега по-интересното ще направим днес изключение и ще започнем с тях, като добре ги обелим. Със специална белачка разбира се, и то от долу до горе. Отрязваме твърдите краища и ги нарязваме първо на дълго, а после няколко пъти напряко. Подхвърляме ги с тигана в горещата мазнина няколко пъти, поръсваме ги със захарта и ги карамелизираме докато леко покафенеят. Гасим бързо и безболезнено с оцета и ги оставяме 4-5 минутки на слаб огън да си поврат без да ги притесняваме. Накрая доовкусяваме така приготвената марината със сол, черен пипер и сока от лайм. Прибавяме едро нарязаните ягоди и  забравяме всичко това, докато след основното готвене пак ни потрябва.

Сега хващаме за ушите месото, ако не слуша. Пържим го на максимален силен огън в олиото от едната страна две цели минути . Обръщаме го, прибавяме маслото за аромат и пържим още две  минутки до апетитна коричка. Тук моля за малко внимание! Спазвайте стриктно времето, защото не случайно е подчертано!
После поставяме стекчетата върху алуминиево фолио и ги допичаме в предварително подгрята на 100ºС фурна, според габаритите им около 20-30 минути. Солим с груба готварска сол и с не по-малко грубо счукан черен пипер. Изсипваме отделилото се при печенето сокче в една чаша, увиваме мръвките с фолиото и ги оставяме настрани 4-5 минути да се отпуснат, преди да ги изненадаме с внезапна захапка.

Това време ни е предостатъчно да приготвим и сосчето. За целта запържваме в мазнината от стека зеления пипер, като го мачкаме непрекъснато с вилица, понеже толкова ни харесва как хубаво пука. Добавяме гъбките и пържим още 1-2 минути. Добавяме сока от печеното и като поизври леко сгъстяваме с крем фреш или със заквасената сметана. Доовкусяваме със сол, черен пипер и сгъстяваме с нишесте, ако е нужно.

Сглобяваме всичко в чиниите, сервираме бързо и веднага нападаме докато все още мърда.

Да ви е сладко!




2 коментара: