неделя, 25 февруари 2018 г.

"Banquette de veau" или телешко рагу със светъл сос по френски

.

Продукти:

700-800 г телешко месо, за предпочитане от врата и нарязано на хапки
5 зърна черен пипер, размер L
1 дафинов лист, средно голям
по едно клонче мащерка и розмарин. Големина: Стига да могат да влязат в тенджерата.
1 звезда анасон с диаметър 15,1 мм
8-12 цели шалота или малки глави лук, обелени до брадичка, но без корените
200 г печурки или горски гъби, цели или нарязани на четвъртинки

25 г краве масло
25 г брашно
сол и смлян черен пипер на вкус
2 ч.л. естрагон
настъргана кора на един биологически чист лимон
2 с.л. Crème double



Начин на приготвяне:

Рядко може да се насладите на такъв фин вкус и затова се постарах количествата да са максимално точни. Който иска нека ги промени, но последствията сам да си носи.

И така, заливаме месото с половин литър студена вода в тенджера, така че да се покрие и го кипваме по най-бързия начин. Обираме пяната с решетъчна лъжица, но който иска и с вилица, и добавяме после всички изброени подправки. 
Забележка: Моля, не солете още сега, ако не искате да варите два дена месото.

Похлупваме, намаляме огъня така, че да чуваме само леко покъкряне и го забравяме за точно 3600 секунди. След това прибавяме шалота и гъбите и броим на пръсти още 1800 секунди.

До тук добре. Месото би трябвало вече да е увряло. Сега прецеждаме бульона през гевгир, като същевременно отделяме и изхвърляме клонаците.
В празната тенджера запържваме в сгорещеното масло брашното и го бъркаме търпеливо докато замирише на вкусно. После сипваме вътре на тънка струйка бульона, като не спираме още да бъркаме. Оставяме малко да се редуцира до гъстотата на кремаво сосче и овкусяваме със солта и пипера. Добавяме естрагона и настърганата кора от лимона, разбъркваме със сметаната за да лъсне и ето ни соса!
Сега сипваме вътре месото и гъбите, оставяме да поври още около 180 секунди и сервираме докато още е топло.

Това е. Дано сега се е сетил само някой да свари и малко пилаф-ориз като гарнитура.

Хайде наздраве и да ви е сладко!



7 коментара:

  1. Чудесно е :-) Толкова много, че няма да се разсърдя на урочето ти по математика :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. O, а на вкус да знаеш какво беше!
      Благодаря Кайти! :)

      Изтриване
  2. Здравей Драго. Въобще няма да коментирам вкуса на твоите рецепти - без грешка е всичко. Въпроса ми е за агнешкото. Не че незнам как да го приготвя но дали няма да стане ако го намажа с люта горчица и го изпеча върху сол. Ти май нямаш рецепта за агнешко или греша?
    Поздрави най сърдечни
    Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. O, това е идея Кате!
      Не съм пробвал, но не може да не стане. Чакам отзиви! :)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  3. Много ме е яд Драго, но няма да мога да направя агнешкото вурху сол. Бабата иска сос. Можеш ли да дадеш идея за сос който отделно да го направя.
    Дано не ти досаждам но наистина искам нещо по различно да сготвя.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Кате,
      Не зная точно какво агнешко месо имаш, но за соса със сигурност ще ти трябва при приготвянето течност.
      Има много възможности.
      Можеш например да маринираш мръвката през нощта в червено вино, мащерка,розмарин и др. подправки и с тази Маринада да поливаш месото при печенето, като после отделиш соса и го сгъстиш с нишесте, подправиш с прясна сметана и доовкусиш с черен пипер.
      Ако са малки порции като стекчета, можеш да ги изпържиш заедно с чесън и розмарин, а след като ги извадиш, да разредили мазнината с фонд или бульон и пак да го подправиш със сметана или без , сгъстиш и т.н.т.
      Рецепти много, но това са основните похвати.
      Дано ти помогнах малко.
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Благодаря ти. Това с винцето по ми харесва.
    Катя

    ОтговорИзтриване