вторник, 7 ноември 2023 г.

Телешки стек с гъбен сос

 


Продукти:

3 с.л. краве масло

2 с.л. олио

Телешко месо като стек, филе или друго готово за пържене

1-2 шепи гъби

1 глава лук шалот фино нарязан

1 скилидка чесън, ситно нарязана

1 ч.л. доматено пюре

1 ч.л пюре от чушки

Сол и черен пипер

Мащерка, прясна или сушена

1/2 чаша червено вино

1 чаша телешки бульон

           1/2 чаша прясна сметана

 

 

Начин на приготвяне:

Всеки обича скъпите мръвки, но ако ги хапваш толкова често, колкото ти се иска, рано или късно ще те удари здраво по джоба.  Обаче, ако си готов на известен компромис, може да купиш по-евтино телешко за готвене и да го подготвиш просто със су-вид за пърженето. Месото омеква и вече не е жилаво, а вкусът му остава.

Разбира се, че не е като на скъпото, но като заместител до следващото по-голямо харчене си заслужава.

И така, запързваме мръвките като стек в мазнината и ги завиваме в алуминиево фолио да ни чакат.

В останалата мазнина пържим 5-6 минути гъбите и ги изваждаме.

Сега хвърляме вътре лука и чесъна, а след малко добавяме и пържим с пюретата. Солим, добавяме подправките и гасим всичко с виното, като обираме с него добре загорялото.

Сипваме останалите течности и като се редуцират достатъчно, разбъркваме с гъбите. Накрая поставяме мръвките вътре на най-видното място.

Оставяме да покъкри още 2-3 минути, а после вече знаете какво да се прави.

Наздраве и да ви е сладко!


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар