сряда, 10 януари 2024 г.

Домашни суджуци и луканки


 

Продукти:

3 кг свинско месо

1 кг телешко месо

1 кг сланина от гърба

 

Подправки за 1 кг месо:

22г сол + 1г селитра

2г захар

3г черен пипер

4г кимион

2г чубрица

 

Свински черва калибър 28-30мм

 


 

Начин на приготвяне:

 

Ден първи:

Нарязваме месото и сланината на хапки, поръсваме равномерно с подправките и месим, докато каже стига.

 

Ден втори:

Смиламе грубо каймата, отново месим по горния начин и пием една бира.

 

Ден трети:

Пълним червата с каймата, надупчваме ги добре с игла и овесваме луканките на стайна температура, около 20°С,  да се „зачервеят“.

 


Ден четвърти:

Преместваме ценностите в сухо, проветриво помещение  с около 10°-15°С температура. Аз нямам уред за сушене на колбаси, затова температурата е такава, каквато даде зимата.

Ако е по-хладно съхнат просто по-бавно.

По желание могат да се опушат сега студено.

 

Ден осми:

Поръсваме леко с брашно и пресоваме или разточваме с точилката.

 

Ден десети:

Виж ден осми.

 

Ден 15-18:

Тестване на продукцията с напитка по желание.

 



 

 

 

 

3 коментара:

  1. Чудесни ! Някой ден като се престраша с боравенето с черва, ще опитам и рецептата :) Любопитна съм римляните какъв опит имат със запазването на храна, там е по-топло, вероятно по друг начин са консервирали, ако изобщо са (фен съм на фб страницата, много е интересна ;) )

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Кайти!
      Тогава луканките са се казвали още LVCANICAE (Луканикае) и вместо в черва, каймата е била завивана в булото.
      А това е имало вътре:

      свинско смляно месо, седефче, чубрица
      магданоз, кимион, черен пипер, кедрови ядки, сол и Liquamen ( рибен сос)

      Опитай това. :)

      Изтриване