петък, 16 февруари 2024 г.

Хрускава патица на грил

 


Продукти:

1 патица, разбира се. Тази беше 2,2кг

По 1 глава лук и по 1 ябълка на килограм месо

Сол и черен пипер

Естрагон, мащерка или салвия по желание

Мед или сироп от захарно цвекло за намазване

 

За байца

1 с.л. сол и 1 с.л. захар

 

За соса

1 л патешки или птичи фонд или бульон

Крилцата и всичко отрязано от птицата

1 ябълка, 2 глави лук, 2 моркова, целина и пащърнак. Всичко едро нарязано.

2-3 клончета мащерка

Евентуално нишесте за сгъстяване

40 г студено краве масло на кубчета

Сол, черен пипер и индийско орехче

 


 

Начин на приготвяне:

Като за начало почистваме патето от излишната мазнина и отрязваме крилцата до лакътя. Скъсяваме врата, ако е много дълъг и по желание режем трътката. Аз само я почистих, защото тези дупета ги обожавам. Освен това надупчваме кожата в областта на гърдите с клечка за зъби, тъй като от там трябва да изтече мазнината.

При мен следва задължителното пърлене на птицата. После обилно я посоляваме отвътре със сол и черен пипер. По желание може да сложите и някаква суха подправка. Само не ги смесвайте, ако се хапят. Отвън не ви препоръчвам, защото веднага изгарят.

Разбъркваме захарта със солта и байцваме кожата с него, като го втъркваме много добре с ръце.

Поставяме така напудрената патка в хладилника и това беше за днес.

 


 

Най-рано след 25 часа я изваждаме, за да я приготвим за празника. Не гледайте календара. При такава гледка, винаги е празник.

Нанизваме патето на шиша, както и целите ябълки и глави лук така, че да влязат в него. Затваряме отвора с клечки за зъби и пристягаме добре от двете страни. Вместо да нанизвате ябълките и лука, може също да ги натъпчете вътре, нарязани на осминки.

 

 

Грила подготвяме за индиректно печене, като поставим една тавичка отдолу по средата, за да улавя мазнината. Който желае сос, може да сложи в нея вместо вода всички гореизброени продукти.

Така, сега подгряваме грила до температура от 180°С-200°С. Слагаме шиша с патката на чевермето и похлупваме с капака.

 

 



Печем до 80°С вътрешна температура, измерена в ставата на един от двата бута. Колко време е това, не мога да ви кажа. Зависи от птицата и от грила. Повечето рецепти посочват едно ориентиращо време от 2 часа, но моята лидълска бройлерска патка беше готова много по-рано.

Към края на ритуала (около 60°), може да намажете кожата с мед, за да лъсне още малко.

За соса прецеждаме бульона от тавичката и отделяме мазнината. Кипваме го и го редуцираме до желаната консистенция. Ако видим, че количеството застрашително намалява, просто сгъстяваме с нишесте и спасяваме положението. Овкусяваме със сол, черен пипер и добавяме малко афродизиак във форма на индийско орехче. Накрая пускаме вътре маслото и бъркаме на слаб огън, докато изчезне.

Траншираме патето и сервираме със зеленчуците, печените ябълки и със соса. По желание с пюре от целина, картофено или просто с кнедли.

 

 

 Това е. Друго и да искате, няма.

Да ви е сладко!

 

2 коментара:

  1. Шедьовър е твоята ! Много обичам патешко, редовно купувам, но последната печена патица, обилно ухажвана, поливана и обръщана, за благодарност ме остави да чистя фурна 2 часа, та вече не пека 😀

    ОтговорИзтриване
  2. Да, работа винаги има, но удоволствието пък се изплаща многократно. :) Благодаря много Кайти! :)

    ОтговорИзтриване