Продукти:
- 200г океански скариди
- 200г морски дарове
- 300г пилешко бяло месо, обезкостени бутчета или заешко по желание
- 300г свинско филе
- 300г чушки
- 400г домати
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 250г грах консерва
- 300г варен боб консерва
- 1/2л бульон
- 1-2 щипки шафран
- 200г испански кръглозърнест ориз
- 1 лимон
- сол и пипер
- зехтин
Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на хапки, лука и чесана ситно, а чушките и доматите малко по-грубо.
Нарязваме месото на хапки, лука и чесана ситно, а чушките и доматите малко по-грубо.
Измиваме морските плодове и ги подсушаваме. Разбъркваме ги в сгорещена мазнина 2-3 минути и ги изваждаме. Изчистените океански скариди зачервяваме също по две минути от всяка страна в тигана.
Запържваме първо месото добре от всички страни в зехтина.
Прибавяме лука и чесана, след това чушките и на края доматите. Запържваме още 2-3 минути и посоляваме.
Изсипваме ориза, поръсваме с шафрана и гасим след това с бульона като разбъркваме постоянно.
Оставяме малко да заври, след което идва ред на боба и граха. Ако ви е изврял бульона добавете още за да не бъде сухо.
Сега намаляме температурата и след около 15 мин. изсипваме отгоре равномерно морските дарове. Тях не ги разбъркваме, а ги оставяме да потънат само леко в ориза. Така не се губи от оптиката и става по-вкусно за окото.
Най-отгоре подреждаме скаридите, похлупваме и оставяме да поври още около 5 минути.
След това отстраняваме от огъня, оставяме известно време добре похлупено да поеме и преди сервиранне гарнираме с лимона.
Ами това е.
А сега добър апетит или "Que aproveche!" както май какзват испанците.
Паеля
Ох, Драго, запази една порция :)
ОтговорИзтриванеИдвам!
Ха, ха... мислиш ли, че такова нещо се задържа Дани. :)
ОтговорИзтриванеСнимките не са от най-качествените, но рецептичката е наистина супер. Опитай и после разказвай. :)
Страхотно изглежда!
ОтговорИзтриванеO, почти бях я забравил. Благодаря ти, че ми я напомни Ласка!
ОтговорИзтриванеЩе трябва съвсем скоро да си я подаря отново. :)