понеделник, 20 септември 2010 г.

Паеля



Продукти:

  • 200г океански скариди
  • 200г морски дарове
  • 300г пилешко бяло месо, обезкостени бутчета или заешко по желание
  • 300г свинско филе
  • 300г чушки
  • 400г домати
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 250г грах консерва
  • 300г варен боб консерва
  • 1/2л бульон
  • 1-2 щипки шафран
  • 200г испански кръглозърнест ориз
  • 1 лимон
  • сол и пипер
  • зехтин



Начин на приготвяне:


Нарязваме месото на хапки, лука и чесана ситно, а чушките и доматите малко по-грубо.

Измиваме морските плодове и ги подсушаваме. Разбъркваме ги в сгорещена мазнина 2-3 минути и ги изваждаме. Изчистените океански скариди зачервяваме също по две минути от всяка страна в тигана.

Запържваме първо месото добре от всички страни в зехтина.

Прибавяме лука и чесана, след това чушките и на края доматите. Запържваме още 2-3 минути и посоляваме.

Изсипваме ориза, поръсваме с шафрана и гасим след това с бульона като разбъркваме постоянно.

Оставяме малко да заври, след което идва ред на боба и граха. Ако ви е изврял бульона добавете още за да не бъде сухо.

Сега намаляме температурата и след около 15 мин. изсипваме отгоре равномерно морските дарове. Тях не ги разбъркваме, а ги оставяме да потънат само леко в ориза. Така не се губи от оптиката и става по-вкусно за окото.

Най-отгоре подреждаме скаридите, похлупваме и оставяме да поври още около 5 минути.

След това отстраняваме от огъня, оставяме известно време добре похлупено да поеме и преди сервиранне гарнираме с лимона.

Ами това е.

А сега добър апетит или "Que aproveche!" както май какзват испанците.

 



Паеля

4 коментара:

  1. Ох, Драго, запази една порция :)
    Идвам!

    ОтговорИзтриване
  2. Ха, ха... мислиш ли, че такова нещо се задържа Дани. :)

    Снимките не са от най-качествените, но рецептичката е наистина супер. Опитай и после разказвай. :)

    ОтговорИзтриване
  3. O, почти бях я забравил. Благодаря ти, че ми я напомни Ласка!
    Ще трябва съвсем скоро да си я подаря отново. :)

    ОтговорИзтриване