сряда, 19 януари 2011 г.

Северняшка лютика



Продукти:

1 пиле (около 1 кг)
1 кг чушки
1 люта чушка
1 кг домати
1 връзка магданоз
3-4 скилидки чесън





Начин на приготвяне:

Много отдавна вече се каня да ви покажа тази оригинална, типично северняшка рецепта и тъй като от преди няколко дни си имам истински български чушкопек, не ми стои вече нищо на пътя.
Разбира се за целта едно огнище покрито с ламарина е далеч по-автентично и все още за предпочитане, но като затворим и този път едното око ще преживеем някак си и този компромис.

И така, печем вече. Пърлим чушките, доматите и чушлето, а който иска повече да подсмърча може да си го направи и по-люто. Захлупваме всичко в дълбок съд за да се задуши и се захващаме през това време с пернатото.

Пиленцето трябва да е обезателно ровещо. Т.е. да е от тази порода, които си ровят сами на бунището червейчета, а не кълват диоксин на готово в кафези. Който си няма такова така както мене, се лишава поне от половината вкус, който трябва да бъде.
В края на краищата нарязваме това, което имаме на малки удобни парченца и го пържим в една тенжера до златистото хрупкаво.

Сега счукваме чесъна заедно с една  лъжичка сол и мъничко олио в една от онези пръстени големи паници които всеки все още помни, ако е имал някога баба.

Обелваме чушките, късаме ги на ленти и счукваме и тях вътре грубо. Същото сполетява доматите. Нарязваме и прибавяме магданоза, солим на вкус и разбъркваме всичко старателно. Ако е пуснало много вода оцеждаме първо, а след това слагаме вътре и мръвките.

Ами това е, май сме готови. Една важна подробност е, че трябва да постои поне 30 мин. за да си поеме от аромата. Освен това се хапва задължително с топъл бял хляб и се топи обезателно от паницата с пръсти.

Да ни е сладко!



PS.
Вместо печените домати, можете да спретнете и едно доматено сосче. Така също много е вкусно и ако не искате да развалите свежия вкус не пържете никога чесъна вътре.



Северняшка лютика

17 коментара:

  1. Драго, една феерия от вкусове е :)
    Тези печени чушки в роден чушкопек, наистина си миришат на друго!
    Това "Пиле на лютика", както го знам аз е вкуснотия, но не съм мелила чушките, и не съм пекла доматите!
    Е, сега вече ще я направя по този начин!
    И ще ни е вкусно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Добро утро на ранобудното Дани! :)

    Така е, наистина много е вкусна. Винаги очаквахме с нетърпение баба ни да я приготви и да се скупчим върху лятната маса и на сяка под крушата.:)

    Само че Дани, чушките не се мелят, а се накълцват с дървения "кълцалник" само колкото да им се наруши структурата, но трябва задължително да си останат на що годе големи прчета.

    С пържени домати е също не по-малко вкусно. Баба ми я правеше дори по-често така, но оригинални са рабира се печените.

    ОтговорИзтриване
  3. Струва ми се невъзможно, домашно пиленце да го сдъвчеш само с едно изпържване до златисто. Това показва, че въобще не си я готвил тази рецепта.

    ОтговорИзтриване
  4. :)) Ами да, хвана ме веднага Лисанка.
    Щракнах си просто с пръсти и тя си стана. ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Но аз ще я наготвя с домашно бройлерче и ще ти съобщя за резултата.
    Впечатлена съм заради чесъна. Чувала съм, че пиле с пресен чесън е много вкусно, но до сега не съм улучвала рецепта.

    ОтговорИзтриване
  6. Да, домашното си е домашно, стига да не е кокошка.
    А за рецептата гарантирам, но по възможност я направи със замразени летни печени чушки и с домати консерва.
    Те са съхранили все още слънцето и не са така безвкусни като зимната целулоза.
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  7. Браво Драго.Доживях най-стне да се насладя на тази рецепта.Страхтно е наистина.Пак от сърце се забавлявах с теб докато четях.Много вкусни снимки и перфектно изпълнетие!

    ОтговорИзтриване
  8. Лютиката е един вид легенда за мен - знам, че я има, но не познавам никой, който я е виждал, още по - малко някой, който знае да я сготви. Тъй че - голяяямо мерси :)))

    ОтговорИзтриване
  9. Моля Алиса!

    А ти защо не ме попита по-рано? :)

    ОтговорИзтриване
  10. Честит рожден ден,Драго.Много,много,много силно те прегръщам сега и още по-горещо те целувам.Обичам те,приятелю.Честит ти празник и наздраве!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря вкусничко! :)))

    И аз теб!

    Благодаря ти за всичко!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Да, наистина е такова. Благодаря ти! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Така е! Не само си облизах пръстите! Направо щях да си ги отхапя. Такава лакомия ме гони,толкова е вкусно,че едва се спрях. Невероятна гозба е това Драго! Благодаря ти миличък.Страхотен си!

    ОтговорИзтриване
  14. Отново съм аз.Днес познай какво има за обяд?Да!Пак лютиката.Но не затова се отбивам,тъй като я приготвям доста често и не всеки път го упоменавам.Идвам за да ти благодаря специално за великолепната рецепта,която си позволих да сготвя в един от епизодите на "Домашни рецепти с Йоли".Сигурна съм,че зрителите ще си оближат пръстите дори и само като гледат предаването.Благодаря от името на всички,които обичат истинската българска кухня.

    ОтговорИзтриване
  15. Да, отново след точно две пълни години и два дена. :)
    Благодаря ти и аз Йоли и на добър път с новите серии!
    Не е храната, а ти си това, което ги прави.
    Прегръщам те! Стискам ти палци!

    ОтговорИзтриване