неделя, 22 април 2012 г.

Шварцвалд-трайфъл

Не се смущавайте от непознатото в името. Написъл съм го така уж само за по-интересно. Шварцвалд е защото напомня на съвсем не безизвестната шварцвалд-торта с череши, а trifle пък е английски сладкиш  наложил се като заглавие за всички такива напластени сладко-плодово-алкохолени произшествия. Но, ако все пак ви идва малко сложно за произнасяне, то с удоволствие бих отстъпил и до един български

ШОКОЛАДОВ КРЕМ С ЧЕРЕШИ







Продукти:

Шоколадов блат за торта или 5-6 шайби от готово шоколадово руло с маслен крем.
1 буркан (800 г) компот от череши
6 с.л. сок от компота
2 с.л. черешова ракия или водка
1 с.л. нишесте
2 с.л. захар
400 мл прясно мляко 
1 цяло яйце + 3 жълтъка
75 г горчив шоколад начупен на дребно
300 г леко разбита сметана

За декорация:

Настърган шоколад и кандирани черешки








Начин на приготвяне:

Започваме съвсем мързеливо с готови продукти. Ако сладкарската гордост ви го позволява, то ви съветвам да не се цапате до ушите излишно, а да отскочите до магазина и да си купите едно готово руло, блат за торта или нещо друго бисквитено като основа.

Така, каквото и да сте избрали, покриваме първо дъното на най-дълбоката купа в къщи с него.

 Изсипваме отгоре изцедените вече череши като напояваме всичко за по-весело с алкохола, а за още по-сочно прибавяме сока.

Разбъркваме до едно гладко кремче захарта и нишестето с мъничко мляко, а след това с още по-голямо въодушевление разбиваме с тях и яйцата. Слагаме останалото прясно мляко в един съд на котлона и малко преди да се накани да тръгне нанякъде го изсипваме и него при крема.

Преместваме полето на действие във водната баня. Прибавяме шоколада и бъркаме отново до гладко. Изсипваме крема върху черешите и пъхаме всичко за малко в хладилника за да се стегне.  Покриваме след това с леко разбита сметана и го връщаме веднга отново на хладно.
При сервиране декорираме с кандираните черешки и му се радваме.

Ами това е.

Да ни е сладко!








16 коментара:

  1. Тъкмо се зачудих къде вече цъфнаха , та чак вързаха черешите, а то било с компот!
    Много апетитно! Хубава идея и непременно ще я реализирам!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, оженихме германците с англичаните набързо, но да се опита наистина заслужава. :)
    Благодаря Мъхче!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно "сватосване", Драго!
    Чудесно кремче с най-вкусния за мен, плод!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Мерси Дани!
    Една усмихната неделя и за тебе! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно предложение:) Имаме черешова градина, чакам я с нетърпение, ще пробвам и това:)

    ОтговорИзтриване
  6. Драго,върховно е това кремче-така ми се струва...Ще чакам да узреят и нашите череши-друго си я прясното.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Цяла градина е много Траяна. Ще ти омръзне. :)
    Отвори първо един компот консервирано лято. Така ще се зарадваш на прясното после още повече.
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря Живи!
    Не чакай толкова много и ти! Вкусно е!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасно,вкусно и много цветно десертче!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Пожелавам ти го и на теб Роси! :)
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  11. Я, Драго какво вкусно "напластено произшествие" е сътворил...:)
    И защо не пишеш и при нас вече, аааа? :))

    ОтговорИзтриване
  12. Уфф... нямам време Веси. Ами аз имам вече 3 блога, 2 Фейсбух-страници и моята my-worlds.de.
    Къде да показвам по-напред? Трябва да си поръчвам очила вече.
    Радвам се, че все пак поглеждаш при мен! :)
    До скоро Веси!

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте, имам един въпрос - каква сметана използвате?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е прясна, течна, млечна сметана Ани. Не е заквасена.

      Изтриване
    2. Сладкарска или не :) ? Благодаря много

      Изтриване
    3. Прясната сметана е само една Ани. Погледни, ако обичаш във Википедиа, понеже кълва буквите в момента с един пръст на телефона, а явно трябва да започна от кравата и от млякото. :)

      Изтриване