понеделник, 11 юни 2012 г.

Зелени аспержи със сос холондез

.




Продукти:

500 г зелени аспержи
сол

За картофите:

300 г малки картофи
1 ч.л. кимион
1 с.л. краве масло
свеж кервел или кориандър
настърганата кора на 1 лимон
сол, черен пипер

За соса:

250 г краве масло
3 жълтъка
3 с.л. вода
1 с.л. лимонов сок
сол, бял пипер и кайен пипер







Начин на приготвяне:

Ами тъй като сме решили да хапнем аспержи, трябва да обърнем на тях най-голямо внимание в случая. Тези при мен бяха зелени, но и белите си имат своето очарование. Разликата в приготвянето е само тази, че на зелените по-малко им трябва. Белят се не целите стъбла като белите, а само 1/3 от дължината в основата за да не дъвчим като тревопасни кората. Краищата също се отрязват около 1-2 см. Изрезките не се хвърлят, а се варят около 30 минути само със сол на вкусно бульонче.



Сега трябва да изтичаме набързо до магазина и да си купим една хай-тек тенджера за аспержи досущ като тази . Не е задължително обаче. Една по-висока ще свърши същата работа така, че връзваме почистените аспержи на снопче и ги сваряваме прави в бульона така, че само главичките им да гледат отгоре. Те омекват от парата. Бели аспержи се варят 10-20 минути, а нашите зелени между 5 и 15. Трябва да внимаваме само да не омекнат съвсем, а да запазят една приятна леко твърда захапка.



Картофките ги варим 10-15 мин. заедно с 1 ч.л. кимион почти едновременно с аспержите. Обелваме ги, запържваме ги в маслото и ги поръсваме със сол, черен пипер, кориандър и настъргана кора на лимон.



Най-накрая забъркваме бързо и сосчето. За целта бием жълтъците, водата и лимоновия сок с една щипка сол на водна баня докато се сгъстят и се превърнат в лека въздушна пухкава маса.
Стопяваме маслото на съвсем слаб огън и го прибавяме почти на малки глътки към сосчето като не спираме да блъскаме с телта или да въртим с миксера до забрава. Овкусяваме с подправките и сервираме заедно с останалото веднага докато е топло.

Да ви е сладко!




8 коментара:

  1. Много свежо и красиво!Елегантно поднесено и пак невероятни снимки!Браво на теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Вече се успокоих:) От това няма много да надебелееш:) Не обичам аспержи, но снимките определено изкушават!

    ОтговорИзтриване
  3. Ти знаеш какво означава мнението ти за мен Йоли!
    Далечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Де да беше само това Траяна. Трябва да намалям май вече количествата по малко...
    А що се отнася до вкуса на аспержите, то тук на един българин ще се наложи да се научи първо какво е хубаво. Все пак не случайно е един от най-скъпите зеленчуци.
    И аз отначало доста им се мусих , но сега вече нямам търпение да им дойде отново сезона.
    Със сос холондез пак са просто една класика.
    Препоръчвам горещо!
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  5. Много хубава рецепта, само дето в Пловдив освен в Метро никъде другаде не можеш да ги намериш..но не са с хубаво качество. Ще пробвам обаче картофките и соса. Миналата година, когато рискувах да правя холандеза сама почти го докарах до бъркани яйца...

    ОтговорИзтриване
  6. Да, опитай картофките обезателно. А сосчето се получи без никакви проблеми. Този път и при тебе ще стане. :)
    Благодаря ти Диди!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изглежда страхотно :) Маслото на котлона ли още се прибавя или трябва леко да се охладят жълтъците?

      Изтриване
  7. Маслото и жълтъците трябва да имат що годе еднаква температура. Последните се разбиват на топла водна баня така, че ще си паснат с маслото докато са в нея. Целта е да не се пресечат само. Дано да помогнах. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване