Продукти:
За блата:
4 яйца
200 г захар
1 пакетче ванилия
100 г брашно
1 пакетче ванилов пудинг (за топла обработка и за 1/2 л течност)
1 ч.л. бакпулвер
Първи вариант за пълнежа:
600 мл прясна течна сметана
200 мл прясно мляко
2 пакетчета ванилов пудинг за студена обработка "Galetta" на Dr.Oetker
Втори вариант за пълнежа:
200 мл прясна течна сметана
600 мл прясно мляко
50 г захар
2 пакетчета ванилов пудинг за топла обработка
За глазурата:
100 г краве масло
2 с.л. прясна сметана
100 г захар
1 пакетче ванилия
около 30-40 г бадемови люспи
Начин на приготвяне:
Най-после се наканих да си направя любия ми "Bienenstich". Буквално преведено "Бииненщих" означава "ужилване от пчела", а цялата история ще намерите тук: https://de.wikipedia.org/wiki/Bienenstich
И така, да започваме:
Като начало стопяваме продуктите за глазурата, разбъркваме с бадемите и оставяме да се поохлади малко, защото съвсем скоро ще ни потрябва.
За блата разбиваме с миксера първо яйцата заедно със захарта и ванилията на едно пухкаво кремче и докато съвсем побелее. Пет минути за това са напълно достатъчни.
Прибавяме постепенно бакпулвера, брашното и пакетчето пудинг, изсипваме в добре омаслена и посипана с брашно форма и печем на 170°С около 15 минути. Поливаме с глазурата и допичаме още малко до едно апетитно златисто-кафяво.
През това време, за да не умрем случайно от скука се захващаме с пълнежа.
Препоръчвам първия вариант, въпреки че аз сега приложих втория, но причините за това бяха само технически.
За този вариант смесете само пудинга с млякото и прибавете към него разбитата сметана. Внимание, само с "Galetta" на Dr. Oetker ще получите вкуса, който трябва да бъде.
При моя вариант приготвяме пудинга според описанието на опаковката. Т.е. разбъркваме праха в 5-6 с.л. от прясното мляко и го свързваме после с останалото, което през това време сме кипнали вече на котлона. Оставяме да се поохлади и разбъркваме накрая добре със захар на вкус и твърдо разбита сметана.
И при двата варианта може да вариирате с течността по пълна фантазия. Важното е общото количество да се запази и на вкус да ви харесва.
Сега остава само да разрежем блата на два по-малки. Изсипваме равномерно върху долния пудинга и го притискаме с втория.
Ами това е.
Само не се плашете. Приготвянето ще ви отнеме по-малко време от колкото да прочетете рецептата.
Хайде! Успехи!
Ей, Драго това ми взело ума от поне 5 години, но питай ме защо още не съм го пробвала и не мога да отговоря. Сега вече много ме провокира - май е трябвало да си пръв :) Страхотен е и в твое изпълнение сладкиша, което пък никак не ме учудва - имаш отличен кулинарен вкус и око за естетичното! Изчетках те, а? ;) Ама е истина, де!
ОтговорИзтриванеПоздрави далечни и усмихната седмица!
А името може би иска да покаже, че опиташ ли го веднъж, дълго го помниш, като ужилването :)
ОтговорИзтриванеАми да, добре ме изчетка, но и аз съм човек, имам нужда понякога. :)
ОтговорИзтриванеСъвсем честно да ти кажа, и аз от години само това сладкишче си купувам по тукашните сладкарници, но защо чак сега се наканих да го направя и да ме застреляш пак нама да мога да ти кажа. Обаче е чудно и сега ще си го изям цялото. :)
Благодаря ти Ирма!
Хубаво е, че се обаждаш!
Мммм много вкусно звучи! А пък как изглежда само:))))))
ОтговорИзтриванеО, зная, че твоят ще изглежда много по-вкусен. Хайде, започвай го вече! :)
ОтговорИзтриванеЗдравей Лулу! :)
Страхотно кремче има сладкиша, Драго!
ОтговорИзтриванеИ снимките са както винаги много апетитни!
Поздрави!
Перфекто!:)
ОтговорИзтриванеПоздрави и за теб Дани!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Траяна!
:)
Абсолютен разкош е този десерт!!!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави, Драго :)
Благодаря Диве!
ОтговорИзтриванеДалечни поздрави и за теб!
Тeşekkür ederim Fuat!
ОтговорИзтриванеSizin için selamlar!
Прекрасна рецепта!Но ми трябва едно уточнение-в блата колко са пакетчетата пудинг(при продуктите пише 1,при описанието са 2).Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеО, благодаря ти, че го забеляза!
ОтговорИзтриванеЕдно пакетче е. Объркал съм го с крема в бързината.
Сега ще го оправя.
Благодаря за бързия отговор,с удоволствие ще го изпробвам:))))
ОтговорИзтриванеСладкишът е невероятен ,много хубава рецепта!Изпълнението е перфектно,поздравления!
ОтговорИзтриванеО да, не забравяй да го направиш, защото е наистина такъв Мира!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти и желая успехи!
А с глазурата какво се случва?
ОтговорИзтриванеВсичко е написано Анонимен. Опитай да прочетеш рецептата още веднъж по-бавно. :)
ИзтриванеПрочетох я много пъти, и бързо, и бавно. Дори го пробвах. Първо, след печене 10 мин. на 150 градуса тестото още не беше опечено. Глазурата започна да потъва. Изчаках да се опече и го извадих, за да сложа глазурата, и както очаквах - това е пандишпаново тесто - целия блат спадна. Крема - пробвах първи вариант. Опитайте да разбиете 2 пак. пудинг с 200 мл мляко и вижте каква се получава. Мойто мнение е, че рецептата не е дадена коректно!
ИзтриванеЗдравей отново,
ИзтриванеМного съжалявам, че не се е получило, но единственото, което мога да ти кажа за за успокоение е, че грешката с глазурата е вярна. Тестото наистина не е опечено след 10 минути и глазурата потъва, но така и трябва. На снимката се вижда резултата. Що се отнася до кремчето, не мога да ти помогна. Пудинга винаги се забърква в съотношение описано върху опаковката и това съм го написал по-горе в рецептата. Наистина съжалявам!
За глазурата под прясна сметана имате пред вид заквасена сметана, или ако не уточнете моля....
ОтговорИзтриванеТова е прясна, сладкарска сметана за разбиване. Не е заквасена. За всеки случай ще се опитам да обясня и приготвянето отново:
ИзтриванеПърво смесваме всички продукти за глазурата и ги загряваме докато се стопи маслото. Разбъркваме с бадемите и охлаждаме.
После приготвяме блата, както е описано по-горе. Печем го десетина минути, заливаме с горната глазура и допичаме още 20 минути.
Дано да успях да помогна! :)
Драго,този сладкиш е невероятно нежен на вкус .Стана любим на приятеля ми .Да си призная ,че първият път ,когато го направих не се получи .Мислейки къде съм сбъркала достигнах до извода,че всяка фурна е различна,с различни функции,с вентилатор или без .Просто трабва да познаваме добре тази наша помощничка .И така ...следващия път увеличх малко времето за печене ,както си написал,Драго .Ще си позволя да дам един съвет на по-неопитните.Не чакайте заливката да се охлади прекалено.Така маслото ще започне да се втърдява и ще потъне заедно с бадемите моментално .Сосчето трабва да е топло,леко и ефирно,но в никакъв случай горещо.Нанасяйте го внимателно с помоща на малка лъжичка от периферията към средата на формата .Действайте възможно най-бързо .(Аз нанесох без да изваждам формата от фурната ).При повторното печене ще видим как глазурата постепенно и лека-полека започва да потъва,но и така трабва да бъде.Това прави този сладкиш различен .Ако залеем полуготовият сладкиш,когато име вече добре оформена коричка няма да е същото...Далечни поздрави ,приятелче и поздравления за невероятната рецепта .
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много Габи!
ИзтриванеДано това помогне на затруднените, че се притесних заради тях вече. Това ми е любимият сладкиш и би било твърде жалко. Да ви е сладко! :)
Този сладкиш е прекрасен! Не може да се направи само веднъж и да не се повтори. Имах малки проблеми при първия опит, но след това /с активната помощ на Драго/ се справих. Пекох го по-продължително време на 170 градуса. Наистина глазурата трябва да се прибавя много внимателно, за да не потъне. Нито по-рано, нито по-късно, а точно тогава, когато сте сигурни, че блатът вече е хванал коричка. Трябва да е много бледа на цвят. Всички приятели, които опитаха сладкиша, са възхитени. Благодаря ти, Драго! Чакам новите ти идеи с нетърпение, но не забравяй, че не искам да променям размерите на дрехите си!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че успя Весе! Това удоволствие наистина не е за пропускане. :)
ИзтриванеБлагодаря ти много!
Здравейте! Открих блога Ви, чрез този на Йоли, и се захласнах по това "грозноватичко нещо" (и не само по него, намирам блога Ви за впечатляващ). Имам огромното желание да направя този сладкиш, но имам една чуденка. Във форма или тава е изпечен и с какъв диаметър? При тази височина, вероятно във форма за торта.
ОтговорИзтриванеТочно така Анонимен, във форма за торта е печен, както повечето блатове. Бих те посъветвал само да прочетеш и последните коментари, защото някои имаха с рецептата проблеми.
ИзтриванеМного се радвам, че ме намери! :)
Аз също се радвам, че Ви намерих! Благодаря за бързия отговор!
ИзтриванеОт автора на последния коментар: Направих този "пухкавелко", спазвайки рецептата и споделеното от преждекоментиралите и какво да Ви кажа, освен, че останах доволна от себе си (!)... и от рецептата, разбира се. Благодаря! :)
ОтговорИзтриванеЗдравей отново Анонимен!
ИзтриванеЧудесно! Това е един великолепен сладкиш и страшно се радвам, че ти се е получил! :)