понеделник, 24 септември 2012 г.

Бииненщих - Немски сладкиш с ванилов пудинг

.



Продукти:

За блата:

4 яйца
200 г захар
1 пакетче ванилия
100 г брашно
1 пакетче ванилов пудинг (за топла обработка и за 1/2 л течност)
1 ч.л. бакпулвер

Първи вариант за пълнежа:

600 мл прясна течна сметана
200 мл прясно мляко
2 пакетчета ванилов пудинг за студена обработка "Галета"

Втори вариант за пълнежа:

200 мл прясна течна сметана
600 мл прясно мляко
50 г захар
2 пакетчета ванилов пудинг за топла обработка

За глазурата:

100 г краве масло
2 с.л. прясна сметана
100 г захар
1 пакетче ванилия
около 30-40 г бадемови люспи






Начин на приготвяне:

Най-после се наканих да си направя любия ми "Bienenstich".  Буквално преведено "Бииненщих" означава "ужилване от пчела", но моля ви не ме питайте защо и сладкиша точно така се нарича, понеже трябва да си призная, че и моята фантазия опира все пак в някакви граници... понякога.
Може би бих го свързал с надуто и пухкаво, но мога само да предполагам.

И така, да започваме:

Като начало стопяваме продуктите за глазурата, разбъркваме с бадемите и оставяме да се поохлади малко, защото съвсем скоро ще ни потрябва.

За блата разбиваме с миксера първо яйцата заедно със захарта и ванилията на едно пухкаво кремче докато съвсем побелее. Пет минутки от скъпото време за това са напълно достатъчни, обаче си заслужава.
Прибавяме постепенно бакпулвера, брашното и пакетчето пудинг, изсипваме в добре омаслена и посипана с брашно форма и печем при 170° около 15 минути. Поливаме с глазурата и допичаме още малко до едно апетитно златисто-червено.

През това време за да не умре случайно някой от скука се захващаме с пълнежа.
Препоръчвам ви първия вариант въпреки, че аз трябваше да си измисля втория, но причините за това бяха само технически.
За този вариант смесете само пудинга с млякото и прибавете към него разбитата сметана.

При моя вариант приготвяме пудинга според описанието на опаковката. Т.е. разбъркваме праха в 5-6 с.л. от прясното мляко и го свързваме после с останалото, което през това време сме кипнали вече  на котлона. Оставяме да се поохлади и разбъркваме накрая добре със захар на вкус и твърдо разбита сметана.

И при двата варианта може да вариирате с течността по пълна фантазия. Важното е общото количество да се запази и да ви харесва това, което направите.

Сега остава само да разрежем блата на два по-малки. Изсипваме равномерно върху долния пудинга и го притискаме с втория.

Ами това е.

Само не се плашете. Приготвянето ще ви отнеме по-малко време от колкото да прочетете рецептата.

Хайде! Успехи!




PS.
Поразрових се в последствие малко така, че сега най-любопитните ще могат да намерят историята на името тук.

31 коментара:

  1. Ей, Драго това ми взело ума от поне 5 години, но питай ме защо още не съм го пробвала и не мога да отговоря. Сега вече много ме провокира - май е трябвало да си пръв :) Страхотен е и в твое изпълнение сладкиша, което пък никак не ме учудва - имаш отличен кулинарен вкус и око за естетичното! Изчетках те, а? ;) Ама е истина, де!
    Поздрави далечни и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. А името може би иска да покаже, че опиташ ли го веднъж, дълго го помниш, като ужилването :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ами да, добре ме изчетка, но и аз съм човек, имам нужда понякога. :)
    Съвсем честно да ти кажа, и аз от години само това сладкишче си купувам по тукашните сладкарници, но защо чак сега се наканих да го направя и да ме застреляш пак нама да мога да ти кажа. Обаче е чудно и сега ще си го изям цялото. :)
    Благодаря ти Ирма!
    Хубаво е, че се обаждаш!

    ОтговорИзтриване
  4. Мммм много вкусно звучи! А пък как изглежда само:))))))

    ОтговорИзтриване
  5. О, зная, че твоят ще изглежда много по-вкусен. Хайде, започвай го вече! :)
    Здравей Лулу! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотно кремче има сладкиша, Драго!
    И снимките са както винаги много апетитни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Поздрави и за теб Дани!

    Благодаря ти Траяна!

    :)

    ОтговорИзтриване
  8. Абсолютен разкош е този десерт!!!
    Сърдечни поздрави, Драго :)

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря Диве!
    Далечни поздрави и за теб!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасна рецепта!Но ми трябва едно уточнение-в блата колко са пакетчетата пудинг(при продуктите пише 1,при описанието са 2).Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  11. О, благодаря ти, че го забеляза!
    Едно пакетче е. Объркал съм го с крема в бързината.
    Сега ще го оправя.

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря за бързия отговор,с удоволствие ще го изпробвам:))))

    ОтговорИзтриване
  13. Сладкишът е невероятен ,много хубава рецепта!Изпълнението е перфектно,поздравления!

    ОтговорИзтриване
  14. О да, не забравяй да го направиш, защото е наистина такъв Мира!
    Благодаря ти и желая успехи!

    ОтговорИзтриване
  15. А с глазурата какво се случва?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всичко е написано Анонимен. Опитай да прочетеш рецептата още веднъж по-бавно. :)

      Изтриване
    2. Прочетох я много пъти, и бързо, и бавно. Дори го пробвах. Първо, след печене 10 мин. на 150 градуса тестото още не беше опечено. Глазурата започна да потъва. Изчаках да се опече и го извадих, за да сложа глазурата, и както очаквах - това е пандишпаново тесто - целия блат спадна. Крема - пробвах първи вариант. Опитайте да разбиете 2 пак. пудинг с 200 мл мляко и вижте каква се получава. Мойто мнение е, че рецептата не е дадена коректно!

      Изтриване
    3. Здравей отново,
      Много съжалявам, че не се е получило, но единственото, което мога да ти кажа за за успокоение е, че грешката с глазурата е вярна. Тестото наистина не е опечено след 10 минути и глазурата потъва, но така и трябва. На снимката се вижда резултата. Що се отнася до кремчето, не мога да ти помогна. Пудинга винаги се забърква в съотношение описано върху опаковката и това съм го написал по-горе в рецептата. Наистина съжалявам!

      Изтриване
  16. За глазурата под прясна сметана имате пред вид заквасена сметана, или ако не уточнете моля....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е прясна, сладкарска сметана за разбиване. Не е заквасена. За всеки случай ще се опитам да обясня и приготвянето отново:
      Първо смесваме всички продукти за глазурата и ги загряваме докато се стопи маслото. Разбъркваме с бадемите и охлаждаме.

      После приготвяме блата, както е описано по-горе. Печем го десетина минути, заливаме с горната глазура и допичаме още 20 минути.

      Дано да успях да помогна! :)

      Изтриване
  17. Драго,този сладкиш е невероятно нежен на вкус .Стана любим на приятеля ми .Да си призная ,че първият път ,когато го направих не се получи .Мислейки къде съм сбъркала достигнах до извода,че всяка фурна е различна,с различни функции,с вентилатор или без .Просто трабва да познаваме добре тази наша помощничка .И така ...следващия път увеличх малко времето за печене ,както си написал,Драго .Ще си позволя да дам един съвет на по-неопитните.Не чакайте заливката да се охлади прекалено.Така маслото ще започне да се втърдява и ще потъне заедно с бадемите моментално .Сосчето трабва да е топло,леко и ефирно,но в никакъв случай горещо.Нанасяйте го внимателно с помоща на малка лъжичка от периферията към средата на формата .Действайте възможно най-бързо .(Аз нанесох без да изваждам формата от фурната ).При повторното печене ще видим как глазурата постепенно и лека-полека започва да потъва,но и така трабва да бъде.Това прави този сладкиш различен .Ако залеем полуготовият сладкиш,когато име вече добре оформена коричка няма да е същото...Далечни поздрави ,приятелче и поздравления за невероятната рецепта .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много Габи!
      Дано това помогне на затруднените, че се притесних заради тях вече. Това ми е любимият сладкиш и би било твърде жалко. Да ви е сладко! :)

      Изтриване
  18. Този сладкиш е прекрасен! Не може да се направи само веднъж и да не се повтори. Имах малки проблеми при първия опит, но след това /с активната помощ на Драго/ се справих. Пекох го по-продължително време на 170 градуса. Наистина глазурата трябва да се прибавя много внимателно, за да не потъне. Нито по-рано, нито по-късно, а точно тогава, когато сте сигурни, че блатът вече е хванал коричка. Трябва да е много бледа на цвят. Всички приятели, които опитаха сладкиша, са възхитени. Благодаря ти, Драго! Чакам новите ти идеи с нетърпение, но не забравяй, че не искам да променям размерите на дрехите си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че успя Весе! Това удоволствие наистина не е за пропускане. :)
      Благодаря ти много!

      Изтриване
  19. Здравейте! Открих блога Ви, чрез този на Йоли, и се захласнах по това "грозноватичко нещо" (и не само по него, намирам блога Ви за впечатляващ). Имам огромното желание да направя този сладкиш, но имам една чуденка. Във форма или тава е изпечен и с какъв диаметър? При тази височина, вероятно във форма за торта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така Анонимен, във форма за торта е печен, както повечето блатове. Бих те посъветвал само да прочетеш и последните коментари, защото някои имаха с рецептата проблеми.
      Много се радвам, че ме намери! :)

      Изтриване
    2. Аз също се радвам, че Ви намерих! Благодаря за бързия отговор!

      Изтриване
  20. От автора на последния коментар: Направих този "пухкавелко", спазвайки рецептата и споделеното от преждекоментиралите и какво да Ви кажа, освен, че останах доволна от себе си (!)... и от рецептата, разбира се. Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей отново Анонимен!
      Чудесно! Това е един великолепен сладкиш и страшно се радвам, че ти се е получил! :)

      Изтриване