петък, 1 ноември 2013 г.

Лимонено пиле с тиква

.




Продукти:

1 кг пиле или пилешки бутчета
3-4 с.л. зехтин
5-6 клончета мащерка
сол и черен пипер
2 лимона
2-3 глави чесън
2-3 малки глави лук
200 мл бяло вино
2-3 с.л. желе от бъзов цвят
500-600 г горски гъби
1 тиква Хокаидо








Начин на приготвяне:

Честно да си кажа, решението да оженя пиле с тиква бе дори и за мен мъничко смело. Съмненията ми бяха наистина съвсем на кантар и то доста разклатен, но за това пък и изненадата се оказа още по-голяма. Така е, който не рискува ... яде само печена тиква със захар или само това, което си знае от малък.

И така, взимаме една по-висока тенджера за да не ни пръска по веждите и запържваме посолените пилешки порции до един очарователен златисто-вкусен отенък. Хвърляме вътре нарязания на половина лук, целите глави чесън и нарязания на шайби лимон. Добавяме мащерката и гъбите, ако са сушени или от консерва, а ако сме си набрали чисто нови в гората ги добавяме по-късно при печенето около 10 минути преди края. Разбъркваме сега предпазливо и гасим всичко с бялото вино.

Оставяме малко да изври алкохола като постоянно завираме нос в топлата пара и като започне да ни харесва изваждаме мръвките и ги нареждаме заедно с изчистената и нарязана тиква в глинен съд или подходяща тавичка.

Овкусяваме сосчето с желето и с всичко друго, каквото му липсва и заливаме с него последното изречение.

Това е. Печем сега при 200°С  около 45 минути и 22 секунди като го наглеждаме от време на време и му се каним.

Да ви е сладко!





13 коментара:

  1. Е, Драго, тук вече ме спечели. Пиле с лимон - чудна комбинация. Тиква - обожавам! Е, как да не ми хареса?!
    Поздрави и светъл празник! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Да, този път и аз се признах без да искам. :)
    Едно лимонче обаче се оказа твърде малко. Почти изчезва при печенето и остават само малки свежи препечени корички. Още едно трябва най-малко. Сега ще поправя рецептата.
    Благодаря ти!
    Честит празник и на теб Гери!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда потресаващо вкусно!Но, направо ме разплака с това лимонено пиле, Драго! Не заради лимона, ами заради тиквата в компанията му. Искам, как да не искам да импровизирам, искам пиле с тиква, ама сама как да го ям? Веднага ще ме обявят за Хахо и ше си спържат яйца. :(
    Уф, аман вече!

    ОтговорИзтриване
  4. Ето, забравих да ти честитя празника, нали си българче, ако че не оставаш без картофи у дома ;) Та,
    Честит празник, Драго!

    ОтговорИзтриване
  5. Ха, ха... мерси Ирма! :))
    Честит празник и на теб!

    Така както е тръгнало ще започнеш скоро да си готвиш сама в килера. :))

    Не се давай!

    ОтговорИзтриване
  6. Много увлекателно представяш рецептите, ама в Америка като завирах нос над парата и ямайките му удряха през ръцете :) Ама ние така си обичаме, да усетим манджицата!
    Това желе от бъз само не знам къде ще открия...
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  7. Да, Зори. Събра доста впечатления за сравнително късо време, забелязах. Завиждам ти. Кажи на някой да те заплюе! :)
    А рецептата за желенцето ще я намериш в коментарите на предната рецепта. Не го пропускай това удоволстви!
    Сега отивам пак да си гребна от него. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Драго, телепортирай малко желе от бъз :)
    Аз ще ти пратя пиле, когато го сготвя!
    Имам две малки тикви Хокайдо и чаках нещо по-различно!
    Поздрави, градско!
    А Ирма официално я каня, защото в килера е скучнo :D

    ОтговорИзтриване
  9. Не мога, свиди ми се градско. :(
    Ще почакаш малко до пролет.
    Подслади го с нещо друго експериментално. Плодовите комбинации са и без това твоята най-силна тема.
    Поздрави и от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Успя да ме усмихнеш в един тъжен за мен момент.Благодаря ти за всяка една публикация в този блог.Обичам да те чета и да гледам красивите ти снимки.Страхотно пиле,страхотно!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря мило другарче!
    Прегръщам те силно!

    ОтговорИзтриване
  12. От както открих мароканската кухня, нямам никакви задръжки към месо с тиква. Трябва да призная, че тази рецепта ме грабна в момента, в който я публикува. Днес вече е факт- сготвена и изядена. Мога смело да я препоръчам!

    ОтговорИзтриване
  13. Ах, наистина ли Лулу?
    Да си призная, трети ден я ям вече и пак не успява да ми омръзне. Като, че ли дори всеки ден все по-вкусна ми става. С корите я изядох, а за сосчето да не говорим.
    Може и да съм открил пак колелото, но пък си заслужава.

    Благодаря ти! :)

    ОтговорИзтриване