събота, 4 януари 2014 г.

Телешки рулади

.




 Продукти за 3-6 порции:


  • 6 тънки шницели телешко от бута (по около 180 гр и 0,5 см дебели) 
  • 1-2 с.л. средно люта горчица 
  • сол и черен пипер 
  • 150 гр пушена шарена сланина 
  • 3 кисели краставички 
  • 3 малки глави лук 
  • 2 с.л. свинска мас 
  • 1 с.л. доматено пюре 
  • 400-500 мл телешки фонд или бульон 
  • 1 клонче розмарин
  • 1 с.л. нишесте за сгъстяване







Начин на приготвяне:

Ето я! Типично немската празнична трапеза. Както на Коледа, така и на Нова Година телешките рулади изпълват дома с топлина и уют и винаги намират своето заслужено място на нея.
Не се страхувайте, защото основното правило и тук е в сила: Щом е вкусно е винаги лесно, а понякога дори и обратното даже.

Добре, да започваме!  И отново с най-важното, т.е. с мръвката. Нея ще си я отрежете от дупето на телето. Най-горе от бута и то съвсем тънко. Ако това някак не ви се отдава, значи или не го можете или телето просто много е мърдало. Поговорете за това най-добре с месаря.  Ученото си е учено и би трябвало поне все пак да знае.

Шайбите месо трябва да са около 5-6 мм дебело отрязани и в никакъв случай не ги чукайте с някакви точилки, бухалки или дървени чукове. С тези средновековни уреди за измъчване ще нараните фините мускулни влакна на месото и след това при готвенето съвсем ще изсъхне. Хвърлете ги най-добре веднага в боклука.

Приглаждаме и притискаме само с ръце мръвката, ако е нужно и я намазваме добре после с горчица. Сол и черен пипер. Отгоре полагаме един тънък лист бекон, а може да поръсим и с нарязан на кубчета, ако това ни харесва. Следват няколко парченца на дълго нарязани кисели краставички и няколко шайби от лука.





Прегъваме навътре страничните краища и навиваме на стегнати, здрави рулади. Закрепваме краищата със специални метални игли, а който си няма се спасява с друго.






Загравяме свинската мас в една тенджера за да не ни пръска после при пърженето по челото и запечатваме мръвката на много горещ котлон за 2-3 минути.





Тук май се чува по-хубаво:





Сега изваждаме руладите и в същата мазнина хвъляме една ситно нарязана глава лук, както и на малки кубченца накълцан бекон. Поръсваме със сол и черен пипер. Запържваме кратко, а след това добавяме доматеното пюре и повтаряме същото с него.  Връщаме обратно руладите и заливаме с бульона.  Пускаме едно клонче розмарин и оставяме да покъкри на слаб огън около 1 час и 15 минути. Сгъстяваме накрая с нишестето и сервираме бързо.


Да ви е вкусно!

Това е.






PS.
Телешките рулади се сервират най-сполучливо с картофени кнедли, но може просто и с варени картофи. В краен случай, но не и за българи, можете и бял хляб пак да нарежете.

10 коментара:

  1. Много сочни и цвъртящи, а в устата най - вероятно са топящи:) Страхотно изглеждат!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, вкуснички са Траянка. Не забравяй да ги опиташ!
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Ще е вкусно със сигурност,Драго.И това цвърчене ....апетитно...
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Нека е апетитна и за теб Живи! :)
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  5. Абсолютна класика в жанра! Аз телешко не купувам от магазините от доста време, защото ми омръзна да ям всъщност кравешко, но от две години насам си купуваме едно сочно телешко от едно селце дълбоко в планината, а половинът е отговорен за прилежното нарязване на руладите. Досега не съм ги правила със сланина и мас и предполагам, че така ще са просто невероятни, така че - мерси за идеята!

    ОтговорИзтриване
  6. О да, това е наистина класика Диди.
    Аз добавих този път и едно клонче розмарин, чийто аромат се оказа напълно на мястото си.
    Опитай обезателно!
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна вкусотия, Драго! Радвам се, че си пуснал коментарите в блога, имаше период в който трябваше чрез ФБ да ги пиша и ми беше трудничко:)Честита Нова година, с пожелания за здраве и щастие!!! Адмирации за поредната вкусна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  8. За много години Кати!
    Благодаря ти! Бъди ми и ти така щастлива и здрава!
    Много ме очуди това с коментарите, понеже не съм променял никакви настройки при мен, но няма значение.
    Важното е, че сега всичко е наред.
    Опитай и ти тази вкусотийка! Сигурен съм, че ще ти хареса. До скоро!

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей Драго ! Много харесах всички рецепти и снимки, но най-вече хуморът във всяка публикация :) Това е чудесно 3 в 1и много се радвам, че попаднах на този блог(чрез Траяна - благодаря)
    Харесах си няколко рецепти, които с нетърпение ще опитам. Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  10. Добре дошла Кайти!
    Радвам се, че ме намери и, че ти е вкусно при мен.
    Дано се срещаме тук по-често!
    Един усмихнат ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване