четвъртък, 22 май 2014 г.

Салата с бял боб и гриловани зеленчуци

.



Продукти:

1 патладжан
1 малка тиквичка
4-5 чушки
1-2 стръка зелен лук
достатъчно зехтин, сока на 1/2 лимон
сол, счукани зърна кориандър и черен пипер

50 мл зеленчуков бульон
3-4 сушени домата
5 с.л. зехтин
сол, черен пипер и оцет на вкус
1 ситно нарязана глава лук шалот
1  фино нарязана скилидка чесън
2-3 стръка босилек
150-200 г изцеден сварен бял боб (1 малка консерва)

зелени маслини (сервират се отделно)

1 бира (студена)








Начин на приготвяне:

Приготвя се бързо, сръчно, без много умуване и се излапва после с още по-малко такова. И в този дух, за да не губим от ценното време веднага започваме с гриловането на зеленчука. Аз винаги го правя по един и същ начин и не виждам никаква причина да си изневерявам. Ето:

Нарязваме патладжана и тиквичката на около 1,1 мм дебели филийки и ги хвърляме заедно с чушките и зеления лук в една, за предпочитане чиста и здрава найлонова торбичка. Наливаме зехтина, добавяме лимоновия сок, ръсим добре на око с подправките, затваряме всичко така, че вътре да остане достатъчно въздух и започваме да мятаме и въртим пред нас торбата, докато се овъргаля всичко добре вътре. Сега поставяме зеленчуците върху скарата, взимаме от биричката бързо 1 до 3 глътки и се връщаме отново на работната маса.

Тук кипваме само ситно нарязаните сушени домати в бульона, добавяме "оливието" и овкусяваме на мерак с оцета, солта и пипера. Боба разбъркваме с лука и ароматизираме до границата на позволеното с чесън. Поливаме го с бульона, разбъркваме с босилека и готово.

През това време, ако никой не го е обръщал, зеленчукът е загорял вече на грила дори повече от обикновено. Нищо, не е фатално. Ако няма на кого да се скараме, дръпваме още две по две големи глътки от бирата и продължаваме бодро натаък.

Обелваме чушките, колкото можем и без да се престараваме. Подреждаме после всичко от грила в чиния и поръсваме отгоре за снимката с боба. Грубо нарязано и в паничка разбъркано, това удоволствие е утре дори още по-вкусно, така че направете днес от него достатъчно много.







Ами това е. И ако не сте забравили, че правим само салата, значи навреме сте хвърлили върху грила и някаква мръвка.

Наздраве и да ви е сладко!








13 коментара:

  1. Е, обожавам всякакви такива салатки:)
    А и с тези снимки как да устоиш...


    Хубав уикенд, Драго!

    ОтговорИзтриване
  2. Много просто, не се устоява. :)
    Привет Краси!

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам да те чета, няма по-забавна смешка от теб!:)А, това което правиш е безобразие, то не е обилно слюноотделяне, преглъщане - безмилостен си...поздравления за което! Утре ще е пробвам! Страхотна рецепта уникална палитра от цветове!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря Анонимен!
    Дано пък се сетя кой ми е писал. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Драго,с това мятане на плика сама съм се смяла.Само за миг си представих поразията ,ако се скъса плика или го изпусна....Зеленчуци ще си изпека,та каквото ще да става и то по този начин.
    Хубава вечер и благодаря за настроението!

    ОтговорИзтриване
  6. Да, с маринатата боба, а с боба останалото. :)
    ОК, сега малко изглежда като отговор без въпрос, но пък обратното всеки го знае. ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей Живи,
    смей се ти, смей се, но това е едно от най-практичните изобретения, които в последно време съм правил.
    От както ми хрумна имам винаги чиста кухня и не съм вечно омазан чак до ушите.
    За панировка пък е идеално. Като си купя едно руло торбички за буклук имам за размятане поне една цяла година. Опиай обезателно и никога повече няма да ги оставиш. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Обожавам да чета рецептите ти преди концерт.Отивам след малко на работа широко захилена и много гладна.Ужасен човек си!Толкова вкусно обясняваш, снимаш и готвиш.А за бирата направо съм ти сърдита.Ще наваксам обаче след концерт,обещавам!И мерси!Велик великан си!

    ОтговорИзтриване
  9. Ами да, грижа си се за вкусното. Какво да го правя? :)
    Мерси мило другарче!
    Един много дълъг и много успешен празничен концерт ти желая!:)

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря за отговора! Дай да цункам бузка! :* Запретнала съм ръкавите, отворила съм биричката, даже и тя има вече червило по нея. :)Нарязала съм всичко до точност 1,1 мм дебели филийки.... и започвам! Благодаря за тази, вкусотийка !!!

    ОтговорИзтриване
  11. Едно огромно БЛАГОДАРЯ за тази вкусотия, идва ми да те разцелувам, запрегръщам едно хубаво! Така блеснах с тази рецептичка, че още светя :) Даже да не звучя скромно мисля, че се получи страхотно....ми майсторка съм си! :P :)))))

    ОтговорИзтриване
  12. Че на кого е нужна някаква скромност и защо да правиш нещо след като не можеш да се похвалиш? :)))
    Радвам се, че се е получило Анонимен.
    Опитай още нещо! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Обезателно ще пробвам даже съм си заплюла една малко съм е прекръстила, затуй ще трябва да и купя нещо на рецептичката! Но тя ще е! Благодаря още веднъж!!!

    ОтговорИзтриване